EPA
Laslo Torockaj

Pobeda Viktora Orbana i njegovog Fidesa bila je očekivana na jučerašnjim parlamentarnim izborima. Fides je osvojio 135 od 199 poslaničkih mandata, dok se ujedinjena opozicija našla na drugom mestu sa 56 mandata. Međutim, najveće iznenađenje predstavlja trećeplasirani pokret Naša otadžbina čiji je lider desničar Laslo Torockaj.

– Čudo se dogodilo. Ovo je prvi korak u spasavanju Mađarske – rekao je Torockaj posle objavljivanja izbornih rezultata. On trenutno obavlja funkciju gradonačelnika Ašothaloma koji se nalazi u blizini mađarsko-srpske granice.

Prema mišljenju Torockaja, vladajući Fides i levo-liberalni blok pokušali su da utiču na izbore, tako što će “ućutkati njegov pokret preko svojih medija”.

– Povoljan izborni rezultat za nas je samo početak da spasimo Mađarsku, da je dignemo na noge i da počnemo da je razvijamo, kako bi zablistala kao nekada – poručio je novoizabrani član mađarskog parlamenta.

Ko je Laslo Torockaj?

Torockaj je osnivač ekstremističke organizacije Omladinski pokret 64 županije. Ova organizacija zalaže se za Mađarsku u granicama u okviru nekadašnje Austrougarske, gde je Mađarska (tadašnja Ugarska) imala 64 županije.

Cilj te organizacije u Vojvodini je teritorijalno razgraničenje područja u kojima su Mađari većina, što se u programu Pokreta naziva “Severnom multietničkom regijom”.

Njemu je 2008. godine zabranjen ulazak u Srbiju zbog protivustavnog delovanja, a nedavno potom je pozdravio formiranje “Pokreta mađarske nade”, koji će “spasiti Mađare u južnom kraju (Vojvodini) od potpunog uništenja”.

Torockaj je bio među prvima koji je predložio podizanje ograde prema Srbiji zbog velikog priliva izbeglica u Mađarsku.

Nastanak pokreta Naša otadžbina

Nakon napuštanja organizacije koju je osnovao, učlanio se u desničarsku partiju Jobik, u kojoj je ubrzo postao potpredsednik. U jednom momentu bio je i kandidat za predsednika Jobika, ali je izgubio od Tamaša Snajdera. Ovo ga nije uzdrmalo kako su mnogi očekivali, pa je najavio formiranje nove platforme.

Torockaj je postavio uslov svojim bivšim saborcima iz Jobika da integrišu svoju ideologiju i politiku u program njegove nove stranke ili da rizikuju raspad Jobika.

Kako je tada istakao, nova platforma će vratiti prvobitnim ciljevima kojima je težio Jobik, uključujući zaustavljanje emigracije mađarske omladine u bogatiji zapadni deo EU, zauzimanje oštrog stava prema mađarskoj romskoj manjini i podršku etničke mađarske manjine u susednim državama.

Tako je nastao pokret Naša otadžbina, koji je na ovogodišnim izborima osvojio 6,15 odsto glasova i sa sedam poslanika ulazi u mađarski parlament.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here