Najveći doček na ulicama Beča

0

Reuters
Mamac za turiste iz celog sveta: Šarenilo ispred Gradske većnice
 

Centar Beča će od popodneva 31. decembra pa sve do duboko u novogodišnju noć biti veliko mesto za žurku, sa pozornicama, raznim izvođačima i muzikom raznih pravaca. Na 12 trgova širom centra biće postavljene bine i kiosci s hranom.

Tri jubileja

Predstojeće novogodišnje slavlje u Beču obeležiće tri jubileja – 25 godina slavi bečka Novogodišnja trasa, 150 godina postojanja slavi čuveni bečki bulevar prstenastog oblika, koji okružuje strogi centar grada – Ringštrase i 200 godina Bečkog valcera.

Više od 300 ljudi i 40 šlepera dovoziće i postavljati potrebnu opremu na trgove. Doček Nove godine duž Novogodišnje trase počeće 31. decembra u 14 časova, kada će "proraditi" prva bina na trgu ispred Većnice, koja će ujedno biti i poslednja ispred koje će posetioci moći da uživaju, pošto će na njoj biti direktan prenos Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije 1. januara.

Takođe od 14 časova na trgu Frajung biće organizovana velika dečja novogodišnja žurka.
Ko voli klasičnu muziku moći će u njenim zvucima da uživa na bini ispred Univerziteta, gde je u ponoć planiran i vatromet uz valcer prisutnih.

Na trgu Am Hof smenjivaće se bendovi koji sviraju soul muziku, a trg Graben biće od 14 do 2 sata pretvoren u najveću balsku dvoranu Beča, gde će od 18 časova biti održavani kursevi valcera.

Hit u novogodišnjoj noći je direktan prenos operete "Slepi miš" Johana Štrausa iz Bečke državne opere koja se prikazuje na trgu Herbert fon Karajan pored zgrade Opere.
Vatromet je planiran i ispred bečkog luna parka Prater, gde će gosti moći da uživaju u modernoj muzici.

"Novogodišnja trasa ubraja se među najveće novogodišnje programe u Evropi koji dovodi ne samo stotine hiljada Bečlija i posetilaca iz Austrije i inostranstva već predstavlja i značajan faktor imidža i ekonomskog razvoja grada", kaže Kristijan Oksonič, član gradske vlade zadužen za organizaciju.

Bečka Kuća muzike dozvoliće svim posetiocima 31. decembra od 14 do 22 sata besplatan ulaz.

U Beču će u novogodišnjoj noći biti za svakog po nešto – vožnja brodom na Dunavu, novogodišnji bal u palati Hofburg, gala-veče u gradskoj kući, proslave u luksuznim hotelima, doček u vozu Mažestik imperator – Palata na šinama i još mnogo toga.
Posle burne novogodišnje noći na trgu ispred gradske kuće tradicionalno se organizuje doručak protiv mamurluka uz direktan prenos čuvenog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije.

Već 75. put se u Beču održava Novogodišnji koncert, dirigovaće Zubin Mehta, a u direktnom prenosu moći će da ga prati 50 miliona gledalaca u 90 zemalja širom sveta.

U klubovima bez zvezda estrade

Što se tiče naših građana u bečkom klubu "Stevan Mokranjac" roditelji dece će organizovati doček, a u klubu Bambi biće organizovana žurka od strane pojedinaca.
Fudbalski klub Kajzereberzdorf-Srbija 08 odlučio je, na molbu članova, da organizuje doček Nove godine u kantini.
I ove, kao i ranijih godina, nisu najavljene zvezde srpske estrade, već će, po salama za organizovanje proslava, gostovati "manje" lokalne zvezde.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here