„Najveći problem Zapadnog Balkana je albanska mafija“

commons.wikimedia/NikolaB

Problem broj jedan za zemlje Zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija, izjavio je za portal „Kosovo onlajn“ Džon Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog instituta za evropske i američke studije u Atini.

On je rekao da albanska mafija u svojim rukama drži gotovo celokupnu evropsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca.

Nomikos kaže da EU u ovom trenutku nije u mogućnosti da razmišlja o proširenju, odnosno primanju novih članica sa Balkana.

– Protiv ekstremista možete efikasnije da se borite, jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Osim toga, albanska mafija sarađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih pasoša, trgovine ljudima… Albanski organizovani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje – rekao je Nomikos.

Prema njegovim rečima, postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

– Radikalnih elemenata imate svuda, postoje države koje su spremne da ih finansiraju, poput Katara i drugih. Trenutno, međutim, imamo „mikrokolumbiju“ unutar Zapadnog Balkana i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi eruptirao. EU već ima velike probleme poput Bregzita, teško da bi u ovom trenutku mogla da preživi i albanski organizovani kriminal – kaže Nomikos.

On je ocenio da je Srbija veoma bitan faktor kada je reč o borbi ne samo protiv organizovanog kriminala nego i radikalizacije i dodao da je srpska policija veoma profesionalna.

– Srbiju bih uporedio sa Izraelom, jer je Izrael veoma dinamična sila i poput vaše zemlje, nije članica NATO-a i EU, a okružen je ne toliko prijateljskim zemljama, kao i Srbija. Ono što povezuje Srbiju i Izrael jeste borba proiv organizovanog kriminala i terorizma – rekao je Nomikos.

3 KOMENTARA

  1. @Rrumqak ma vi ste zlatni… U svakoj zemlji gde vas ima, domace stanovnistvo ne moze sa vama. Vas treba potpuno istrebiti. Zlo najvece, na Balkanu a i sire… Kriminalna plemena sa zaostalim mentalitetom iz srednjeg veka. Cenim samo Albanke… Dobre i fine zene, koje znaju da ugoste i ponude sve na tacnu dok su muzevi na gradjevini ili ulici dok valjaju robu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime