pixabay.com

Sve povrće je zdravo, i svako ima neke posebne kvalitetne osobine. Ipak, kad se sledeći put uputite na pijacu, dajte prednost ovim fantastičnim povrćkama kako biste “bustovali” imunitet i očuvali zdravlje.

Zelena salata

Posebno se ističe vrsta zelene salate zvana romano. Ona je prepoznatljiva po izduženim čvršćim listovima. U sebi ima dosta vitamina C i beta karotena, pa je odlična za salate i smutije.

Slatki krompir

Isplati se potražiti ovaj zdravi krompir, jer je pun vitamina A. Odličan je za srce, zbog čega ga treba što češće koristiti. Ispecite ga u rerni, pa začinite himalajskom solju i kajenskim biberom.

Crvena paprika

Mnogi ne znaju da su crvene paprike jedan od najvećih izvora vitamina C. Pored toga, u sebi još imaju vitamin A, K, i B6. Možete ih ispeći, ili jesti sirove uz ukusan umak kao što je humus.

Spanać

Poznato je da spanać sadrži gvožđe, i da je izuzetno dobar za oči i vid. Ima nisku kalorijsku vrednost, pa je poželjan za one koji žele da izgube koji kilogram. Blanširajte ga nakratko, a zatim služite uz pečenu ribu, ili uz jaje na oko.

Cvekla

Bogata antioksidansima, cvekla ima moć da pročisti i detoksifikuje organizam. Sok od cvekle je izvrstan, kao i barena cvekla koja se u salati sjajno slaže sa kozjim sirom i prelivom od balzamiko sirćeta.

Kupus

Dugačak je spisak dobrih komponenti koje kupus poseduje. Tu su, na primer, magnezijum, kalijum, jod, gvožđe i kalcijum. Kupus možete jesti presan i kuvan, a ne zaboravite i na onaj crveni.

Beli luk

Čudotvorni beli luk ubrzava metabolizam, bori se protiv toksina, štiti od upala, pa samim tim i od virusa i prehlada. Osim u kuvanim jelima, neka zasija u raznim sosevima i dresinzima.

Pečurke

Iako pripadaju posebnom carstvu, zbog svojih nutritivnih vrednosti pečurke su svakako jedna od najzdravijih namirnica. U sebi sadrže antioksidanse koji štite i obnavljaju ćelije, a pošto imaju i proteine veoma su važne za vegetarijance i vegane. Okrepljujući potaž od raznih pečuraka idealan je za jesenje dane.

Peršun

U pitanju je prirodni diuretik koji sprečava nadimanje, pomaže pri varenju i čisti krv od toksina. Kako bi se zadržali svi vitamini i minerali, najbolje je da se peršun konzumira sirov.

Karfiol

Iznenađujuće je da karfiol omogućava pravilno funkcionisanje mozga i pravi dobar hormonalni balans. Zapečeni karfiol je izuzetno ukusan, kao i onaj sitno iseckan, koji po upotrebi imitira pirinač.

Špargle

Ove zelene ili bele stabljike predstavljaju prirodni diuretik i čiste digestivni trakt. Zato, počnite da eksperimentišete sa šparglama, tako što ćete ih nakratko kuvati ili grilovati.

Avokado

Tehnički gledano, avokado je voće, ali se zapravo konzumira kao da je povrće. Lako se vari i obiluje zdravim mastima, pa umanjuje rizik od srčanih bolesti. Tanko ga isecite i stavite na prepečeni hleb, ili napravite gvakamole.

Brokoli

Zbog kalcijuma, magnezijuma i cinka, brokoli čini kosti jakim. Gvožđe pomaže da krv ostane zdrava, a vitamin A podstiče proizvodnju kolagena. Brokoli kuvajte na pari, a zatim ga začinite susamovim uljem i soja sosom.

Kelj

Kelj u sebi ima vitamine A, B, C, E i K. Tu su još mnogi minerali, hlorofil, pa čak i omega 3 masne kiseline. Zato nije ni čudo što već duže vreme kelj važi za superhranu. Ubacite ga u čorbe, salate, ili napravite pesto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here