Nakon smrti najrođenijih: Marko kod tetke do punoletstva

0

Nova porodica: Marko u domu Nikolića
 

Marko se već preselio kod porodice Nikolić i živi sa bratom od tetke Milanom, snajom Sanjom i tromesečnim bratancem Nikolom. Svakodnevno sa tečom odlazi do svoje kuće u Vuči gde ga čekaju krava Šarka, kučence Bucko, nekoliko kokošaka i komšije uvek spremne da pomognu.

– Lepo mi je kod tetke i njene porodice, trude se da mi ugode, ne pričamo mnogo o tragediji koja nas je zadesila, jer se onda svi rasplačemo. Rekli smo da moramo napred i da ja treba da učim i rastem, a oni su tu da mi pomognu – priča smireno ovaj učenik petog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Sočanici. Kaže da ipak neće zapostaviti kuću u Vuči.

 

Marko sa Kosova: Izgubio celu porodicu, neće iz svog sela

 

Iz Slatine je vidim kao na dlanu, nabaviću i dvogled da svakog trenutka mogu da pratim "šta mi radi Bucko" i da li dobro čuva kuću. Kad odrastem i završim školu vratiću se za stalno u Vuču – dodaje Marko.

U Centru za socijalni rad u Leposaviću kažu da su preduzeli sve što je potrebno da se zaštiti ovaj dečak koji je sticajem nesrećnih okolnosti ostalo bez roditelja.

 

Pomoć dijaspore

Mnogi naši čitaoci već su se raspitivali kako mogu da pomognu Marku, a neki su mu već nudili smeštaj i besplatno školovanje. Pomoć se može uputiti preko Humanitarnog mosta "Vesti", a kontakt telefoni su: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924. Možete se javiti i na mejl: hmost@frvesti.com. Pomoći se može i direktno u selu Vuča ili posredstvom firme Lola-fot u Lešku i Centra za socijalni rad u Leposaviću.

 

– Naši psiholozi stalno razgovaraju sa Markom, sada je najvažnije da se on stabilizuje i da, ako je to uopšte moguće, raste i razvija se kao i ostala deca – ističu u Centru.

 

Za Markovog privremenog staratelja određena je Mirjana Đuričić, socijalni radnik, koja će brinuti i o trošenju sredstava koja pristignu na njegov račun otvoren kod Komercijalne banke u Leposaviću. Trajni staratelj biće određen naknadno, po zakonskoj proceduri.

 

Marko je od opštine dobio laptop, obećana je i stipendija, neki dobri ljudi već su mu slali slatkiše, patike, trenerke i lopte… Voleo bi da kupi bicikl kojim bi lakše otišao do Vuče, namerava da kupi svoj ormar i radni sto, mašta, kao i svi dečaci njegovog uzrasta, o tabletu ili nekom dobrom mobilnom telefonu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here