MN PRESS/foto: Nebojša Paraušić

Levi bek reprezentacije Srbije Filip Mladenović rekao je da nikome nije teže nego igračima posle još jednog neuspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Škotska je sprečila Srbiju da se posle 20 godina nađe na Evropskom prvenstvu, iako su očekivanja bila da se plasiramo na EP.

Posle Škotske usledila je Liga nacija, gde je Srbija odigrala 1:1 sa Mađarskom i deklasirala Rusiju sa 5:0, čime je opstala u B diviziji.

Mladenović je o svemu pričao u intervjuu za “Žurnal”.

– Igrali smo jako dobro. Dali smo dobar odgovor na sve što nam se prethodno dešavalo. Nije Rusija bila u podređenom položaju, posebno u uvodnom delu meča. Pitanje je šta bi se desilo da smo primili gol u prvom minutu, da Rajković nije sjajno odbranio šut Zapolotnog. Kasnije nam se sve lepo otvaralo, uživali smo u igri i malo stavili u stranu neuspeh u baražu – rekao je Filip Mladenović.

Teško je bilo igrati posle Škotske.

– Naravno. Na kraju smo uradili ono što niko nije očekivao. Pregazili smo Ruse, učesnike evropskog prvenstva.

Jedna pobeda u Ligi nacija neće učiniti da se sve zaboravi.

– Snosimo odgovornost što nećemo igrati na kontinentalnom šampionatu. Nama je najteže. Niko ne može da kaže da ga neuspeh boli više od nas, niti da nam ospori želju. Imali smo zicer na domaćem terenu, nismo ga iskoristili. Danas ne postoje reprezentacije za potcenjivanje, posebno ako dođu do baraža.

Kritike su opravdane?

– Potrebne su analize, ali ne volim kad se baca drvlje i kamenje na bilo koga. Imamo kvalitetne igrače, posebno mlade. Moramo da stvari gledamo sa vedrije strane. Puočeni iskustvom iz duela sa Škotima ne smemo da dozvoljavamom sebi kikseve. Igra protiv Rusije pokazuje da smo izabrali dobar put, da možemo da napredujemo. Nemamo mnogo vremena, ni prostora da patimo. Najbolje je da se okrenemo novim obavezama. Drugačiji pristup ništa nam dobro neće doneti. Od marta nas očekuju kvalifikacije za SP, takmičenje na kojem nameravamo da budemo.

Srbija je tri puta igrala na Svetskom prvenstvu i nijednom na Evropskom u poslednjih 20 godina.

– Jeste teže izboriti mesto na mundijalu. Dugo odsustvo sa kontinentalne smotre stvorilo je na nas pritisak, teret, pogotovo što znamo da zaslužujemo da budemo u takvom društvu. Teško je naći objašnjenje. Igrali smo, borili smo se, ali moramo da budemo pozitivni. Ova ekipa može da igra na velikim takmičenjima u narednom periodu.

Srbija je protiv Rusije počela sa dva napadača, a od 31. minuta, kada je Vlahović ušao umesto Radonjića igrala i sa tri napadača.

Da li je napadačka igra budućnost reprezentacije?

– Nije moje da se mešam u struku. Ispunjavam sve zahteve selektora. Igrao sam na mestu levog veznog, pošto smo veći deo utakmice imali četvoricu igrača u zadnjoj liniji. Prilagodio sam se. Ovo je model koji odgovara našim profilima. Pokazali smo se dobro u poslednja dva meseca. Da nismo eliminisani od Škotske mogli bismo da budemo zadovoljni. Ne možemo više da se vratimo unazad. Potrebno je da još više unapređujemo dobre stvari i napredujemo za sledeći ciklus, a mart nije daleko – poruka je Filipa Mladenovića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here