commons.wikimedia/Pudelek
Manastir Visoki Dečani

Izgradnja puta Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani predstavlja vid pritiska na Srpsku pravoslavnu crkvu, srpsko monaštvo, ali i na Republiku Srbiju, kao deo plana da se preotmu srpske srednjovekovne svetinje i pripoje albanskoj Rimokatoličkoj crkvi, izjavio je istoričar Aleksandar Raković.

– Potpuno sam siguran da je njihova namera da srpsku pravoslavnu srednjovekovnu baštinu pripišu Rimokatoličkoj crkvi Albanaca. Ne treba imati bojazan da će oni pokušati naše crkve da pretvaraju u džamije, ali treba imati bojazan da će naše crkve hteti da pretvore u rimokatoličke. Ovde je jedan drugi scenario u pitanju. Ljudi obično traže analogije sa Svetom Sofijom i drugim crkvama koje se pretvaraju u džamije, ali ovde je na delu nešto sasvim drugo – da se pravoslavne crkve pretvaraju u rimokatoličke. To je ono na čemu oni rade nekoliko decenija – kaže Raković.

Ističe da se mogu očekivati razni pritisci na tu temu, imajući u vidu da je nekadašnji albanski biskup na Kosovu rekao da je legitimno čak i rušiti srpske crkve.

Raković je ukazao da je oko jedan do dva procenta albanskog stanovništva na Kosovu katoličke veroispovesti, dok je u Albaniji taj broj veći.

– Međutim, trebalo bi imati u vidu da je to proces koji traje i da albanska elita prelazi u rimokatoličku veru. To je bi slučaj sa Ibrahimom Rugovom, pa sa Ramušem Haradinajem, a to je slučaj i sa Edijem Ramom. Njihova rimokatolička elita daje intelektualni zamah muslimanskoj većini, koju koriste kao polugu da se obračunaju sa Srbima. To je sprega koja postoji od kraja 19. veka, nju je još Austrougarska postavila kao model i traje do danas – rekao je Raković.

Prema njegovom mišljenju, u budućnosti se može očekivati nastavak pritiska.

– Pored izgradnje puta biće još pritisaka, ali i otvorenih, neskrivenih namera, verbalno izgrečenih ili čak i pismeno podnetih na međunarodnim forumima. Oni nemaju većinu u Unesku i neće više podnositi zahtev, ali će tražiti druge načine da preotmu prvo četiri ključne svetinje Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju, Manastir Gračanicu i Bogorodicu Ljevišku, a posle toga da krenu u preotimanje ostalih svetinja – smatra Raković.

On veruje da Albanci neće uspeti u naumu, jer trdnje da su Visoki Dečani, kao i drugi manastiri i ckve, njihove svetinje nemaju uporište u činjenicama.

Napominje ipak, da bi albanske fantazmagorije mogle da se ostvare jedino ukoliko bi došlo do ogromne turbulencije i nekog velikog političkog pritiska.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here