Pexels
Ilustracija

Iako su izuzetno zdrave, pojedine namirnice nam prave više štete nego koristi.

Sigurno ste se nekada susreli sa nekim ko izuzetno pazi na svoju ishranu, ali se, uprkos tome, sve više goji?

Jasno vam je da tu nešto nije kako treba i to nikakve veze nema sa brojanjem kalorija.

Međutim, ono što verovatno niste znali jeste da određene zdrave namirnice organizmu zapravo nanose više štete nego koristi.

Nadutost i gasovi

Verovali i li ne, reč je o mleku. Svakodnevno je prisutno u obrocima koje ljudi konzumiraju, ali nisu ni svesni koliko može da pospeši stvaranje sala na stomaku, koje se, čini se, najteže skida.

Većina mlečnih proizvoda prirodno sadrži određenu količinu šećera – laktozu. Ona pak zahteva jedinstveni enzim – laktazu – kako bi se svarila. Nutricionisti ističu da u samo 250 ml mleka ima 15 g laktoze, što je previše i za osobe koje nemaju apsolutno nikakve probleme sa varenjem.

Kada unosite u sebe previše mleka, šećeri će ostati nesvareni i u tankom crevu i počeće njihova fermentacija. Za ovaj proces je neophodna voda, a ona se crpi iz creva, pa može da dođe i do zatvora. To će rezultirati pojavom nadutosti i gasova, dok će se višak šećera pretvoriti u salo.

Kako da se rešite sala

Najbitnije od svega jeste da osluškujete svoje telo. Jedite kada ste zaista gladni, a ne iz dosade. Imajte ujednačen ritam spavanja kako bi se sagorele masti i obuzdala želja za grickanjem. Zbog pogrešnog odabira hrane tokom dana i neredovnog spavanja, naš organizam upada u zamku – želja za hranom je mnogo veća i tada ste zarobljeni u ciklusu taloženja masti. Želja za jelom postaje neodoljiva zbog stalnog protoka hormona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here