Pexels

Mnogo je različitih namirnica koje bi užinu mogle da učine zdravom. Možda je vašem telu potrebno više vitamina, pa su voće i povrće pravi izbor.

Možda vam treba nešto što će vas zasititi, što znači da ćete poželeti međuobrok koji sadrži proteine, zdrave masti i vlakna, poput maslaca od kikirikija, na tostu od celovitih zrna pšenice ili sira i orašastih plodova.

Postoji određena hrana koja ne samo da vas može učiniti sitim tokom dana, već može da pruži i podršku crevima. Ovo bi moglo delimično da vam pomogne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Prema novom istraživanju, ova hrana je obogaćena nizom različitih biljnih vlakana, pa bi mogla da promeni mikrobiom vaših creva i kao rezultat toga, vaše srce održi zdravim.

Studija objavljena u časopisu “Nature” proučila je kako dodavanje različitih kombinacija četiri vrste biljnih vlakana može da utiče na mikrobiozu creva i stotine vrsta mikroskopskih organizama koji žive u probavnom traktu.

Istraživači su prvo istražili ovaj efekat na miševima. U drugoj fazi studije zamolili su 12 učesnika koji su imali prekomernu težinu da jedu strogo kontrolisanu hranu koja sadrži puno zasićenih masti i malo vlakana. Zatim su ih zamolili da uključe užine bogate vlaknima graška tokom dvonedeljnog perioda.

U završnoj fazi studije istraživači su zamolili da različite grupe od 14 ispitanika pojedu međuobrok koji sadrži kombinaciju dve vrste vlakana: vlakna graška i inulina – prebiotička vlakna koja se mogu naći u korenu cikorije i bananama.

Zatim su, nakon perioda ispiranja, počeli da jedu hranu koja je sadržala sitniji grašak i inulin, kao i dve druge vrste vlakana: narandžasta vlakna i ječmene mekinje.

Šta su otkrili?

Creva učesnika dobro su reagovala na svu hranu s vlaknima, ali namirnice koje su sadržale sve četiri vrste vlakana imale su najpozitivnije efekte na sposobnost učesnika da metabolizuju vlakna, piše “Health”.

Ovo otkriće je važno, posebno za one koji obično slede tipičnu zapadnjačku ishranu. Istraživači primećuju da vrste prerađene hrane uobičajene u ovoj ishrani imaju prilično malo vlakana, što predstavlja niz rizika jer je hranjiva supstanca povezana sa borbom protiv srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Međutim, imajte na umu da su dobrovoljci u ovoj studiji imali strogo kontrolisanu ishranu. U stvarnosti to ne bi bio slučaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here