Pixabay.com

Dovoljno sna važno je za funkcionisanje vašeg imunološkog sistema, ali i vaše raspoloženje. Uprkos tome, više od trećine odraslih ne spava dovoljno, odnosno manje od preporučenih sedam sati u toku noći. Da biste se lakše isključili i na vreme utonuli u san, pokušajte da prilagodite svoju ishranu.

Minerali poput kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i gvožđa mogu da vam pomognu u pokretanju melatonina, hormona odgovornog za regulaciju sna.

Istraživanja su pokazala da neke namirnice, poput trešanja i orašastih plodova, sadrže svojstva koja podstiču spavanje. Zbog toga uveče izbegavajte tešku prženu hranu, alkohol i kofein, kao i paradajz sos ili sok od pomorandže, jer to može da bude okidač za gorušicu.

Ove namirnice mogu da imaju suprotan efekat i držaće vas budnim.

Umesto toga možete da jedete voće ili orašaste plodove, ali i druge vrste namirnica zbog kojih ćete spavati kao beba.

Smokve

Smokve su pune kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i gvožđa. One suzbijaju želju za slatkim i čine vas sitim, ali vas i pripremaju za spavanje.

Pistaći

Pistaći sadrže proteine, vitamin B6 i magnezijum, a sve navedeno doprinosi boljem snu. Ali ne preterujte sa količinom i držite se preporučene jedne šake.

Suve šljive

Vitamin B6, kalcijum i magnezijum, koji se nalaze u suvim šljivama, pomažu proizvodnju melatonina. Pojedite ih 30 minuta pre spavanja.

Ovsena kaša

Možda je ovsena kaša vaš omiljeni doručak, ali mogli biste da je jedete i za večeru ako želite bolje da se naspavate. Ona prirodno podiže nivo šećera u krvi i čini vas pospanima. Bogata je i melatoninom, koji opušta telo i pomaže da zaspite.

Bademi

Pojedite šaku badema i brzo ćete zaspati. Bademi sadrže triptofan i magnezijum, koji opuštaju mišiće i nervni sistem i umiruju srčani ritam. Isto važi i za maslac od badema ili kikirikija.

Trešnje

Trešnje su, uz orašaste plodove, prirodan izvor melatonina.

Crna čokolada

Ova poslastica sadrži serotonin, koji opušta telo i um.

Banane

Magnezijum i kalijum u bananama su idealni za opuštanje mišića i nerava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here