Doručak je najvažniji obrok u toku danu, međutim mnogi i dalje nisu svesni da u jutarnjim satima ne bi trebalo da jedu baš sve. Jogurt, šolja kafe i sveži sok od pomorandže je slika koju mnogi imaju u glavi kad zamisle savršeni doručak. Nažalost, samo su retki svesni da nisu sve namirnice dobre da se unose na prazan stomak. 

Paradajz
Iako je paradajz pun vitamina C i hranljivih sastojaka, ipak ga treba izbegavati ujutro. Taninska kiselina iz paradajza povećava želudačnu kiselinu što može da dovede do želudačnih tegoba. Zato svi vi koji imate probleme sa jednjakom i čirom, izbegavajte citrusnu hranu poput pomorandži, limuna.

Jogurt
Jogurt je pun mlečnih kiselina koje imaju brojne zdravstvene koristi. Međutim, mlečna kiselina je loša zbog nivoa kiselosti praznog želuca koji ubija mlečne kiseline prisutne u ovim mlečnim proizvodima i dovodi do veće kiselosti. Zato je jogurt najbolje jesti kao užinu, sat ili dva nakon obroka.

Gazirana pića
Mnogi veruju kako je bezopasno konzumirati bezalkoholna pića na prazan stomak, bilo kad i bilo gde. Šta ako vam kažemo da pijenje pića na prazan stomak može da prouzrokuje natečenost želuca ili nešto možda još i gore? Konzumiranje gaziranih pića u većim količinama povećava i kiselost želuca što može biti uzrok čak i raka jednjaka. Previše kiselosti u želucu može da izazove eroziju, ali i razne mutacije. Sledeći put dva puta razmislite pre nego što posegnete za tom limenkom kole ili nekog drugog gaziranog pića.

Lisnato testo
Rano ujutro, veoma je lako da posegnete za najbližom hranom i pojedete je na brzinu pre nego što pobegnete iz kuće na posao. Bez obzira imate li prazan želudac nakon buđenja ili jedete tek kasnije, možda ćete jednostavno zgrabiti brzi međuobrok poput peciva ili voća. Međutim, ta hrana nije najbolja za vaš stomak. Sadrži puno kvasca koji može da iritira želudac.

Kruške
Kruške sadrže sirova vlakna, i kad ih jedemo na prazan stomak one mogu naštetiti osetljivoj sluznici i dovesti do želudačnih bolova. Ako već volite da ih jedete, preporučujemo vam da ih kombinujete sa nekim žitaricama ili kukuruznim brašnom.

Začinjena hrana
Začinjena jela na prazan želudac povećavaju izglede za iritaciju želuca, koju će dovesti do kiselih reakcija i grčeva. Beli luk, ljuti čili i đumbir primeri su začinjene hrane.

Slatkiši
Šećer se vrlo lako vari, a kad uđe na prazan želudac, ljudsko telo ne može da izluči dovoljno insulina da bi održalo svoj normalni nivo u krvi. Šećer je hrana koja stvara kiselinu i koja može da poremeti kiselo-alkalnu ravnotežu. Svi oni kod kojih postoji rizik da boluju ili već boluju od dijabetesa, treba da izbegavaju slatkiše.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here