Ništa lepše od duge, zdrave i negovane kose. Neke osobe, imaju problema sa suvom i kosom koja ne može da poraste jer se kida. Međutim, priroda uvek ima rešenje. Ove namirnice pospešuju rast kose.

Konzumiranjem zelenog povrća kao što je spanać, unosimo dozu zdravlja u svoj organizam ali i dovoljnu količinu gvožda koja je potrebno za zdrave ćelije kose.

Pomorandže, limun, grejpfrut su citrusno voće koje je puno vitamina C. Ovaj vitamin je rastvorljiv u vodi, što ga čini odličnim apsorpciju drugih važnih hranljivih materija poput gvožđa. Takođe stvara kolagen koji je neophodan za rast kose, koji je održava jakom od korena do vrha.

Slatkim krompirom se unosi velika količina vitamina A koji omogućacva tkivu da funkcioniše i podstiče rast kose. Slatki krompir sadrži čak četiri puta više ovog vitamina od preporučene dnevne doze. Te upravo zbog toga može da pomogne u brzini rasta kose.

Protein je ključni sastojak koji obezbeđuje rast zdrave kose, upravo zato što se dlaka sastoji od proteina. Keratin se nalazi u svakoj dlaki i obezbeđuje da ona bude fleksibilna i nahranjena a samim tim zdrava i da ne puca. Jaja sadrže velike količine proteina i to 6-7 grama u samo jednom što znači da ona pomažu da vaša kosa raste brže, ali i da bude jača i zdravija.

Avokado je veoma dobar za suvu kosu. Ovo supervoće sadrži vitamin A, D, E i B6, ali je isto tako bogato proteinima, aminokiselinama, magnezijumom i gvožđem. Vitamin E stimuliše cirkulaciju koja je neophodna da bi folikule krenule da rastu. I dok ovo voće možete jesti u salatama, namazima, uje avokada možete naneti direktno na kosu.

Omega-3-kiseline su sjajne za vašu kosu, posebno za njenu gustinu. Nažalost, naše telo ne proizvodi ove zdrave masnoće ali zato se one mogu naći u prirodi. Srećom, orašasti plodovi kao na primer badem i orah su puni ovih zdravih masti i potpuno su jestivi i preukusni. Orah sadrži vitamin D koji podstče rast novih dlaka, što dovodi do veće gustine kose.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here