Namirnice koje smete i ne smete prati pre jela

0
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako je pranje nekih namirnica neophodno kako bi se sprale štetne materije, za neke namirnice pranje bi bilo veoma štetno.

Dolazi čak i do toga da se neke bakterije samo razmnože kada operemo neke namirnice, zbog čega j neophodno to izbegavati.

Ovo je hrana koju nikako ne smete da perete pre upotrebe.

Jaja

Jaja su prekrivena supstancom koja obezbeđuje zaštitu od bakterija. Kada operete jaja, ova zaštita se gubi.

Piletina

Bakterije koje žive na površini kože pileta mogu da budu pogubne po ljude. Popularna bakterija salmonela je jedna od najprisutnijih, pa mnogi misle da pranjem piletine smanjuju šanse za zarazu.Zapravo, na taj način samo širite bakteriju na vašu kožu i sudoperu.

Crveno meso

Slično je piletini, pa pranje dovodi do širenja bakterija. Iskoristite maramicu kako biste obrisali površinu mesa pre pripreme.

Pasta

Nije dobra ideja prati pastu pre kuvanja. Svaki kuvar će vam reći da pranjem paste pre kuvanja spirate skrob koji je potreban da bi se absorbovao sos. Pasta može da se opere nakon kuvanja.

Pečurke

Nikako ih nemojte stavljati pod vodu niti ih potapati u vodi. Brzinsko ispiranje i šušenje ubrusom može da bude bolja opcija. Važno j eda ovo uradite pre kuvanja, jer ukoliko ih operete i ostavite rizikujete da se one pokvare.

Ovo je hrana koju apsolutno morate da perete svaki put pre jela.

Neoljušteno povrće i voće

To što vaše voće ili povrće ima glatku i čistu koru ne znači da ne trebate da ga operete.

Konzerve

One ne dozvoljavaju bakterijama da prodru do sadržaja, ali pranjem pre otvaranja smanjićete prenos bakterija.

Oljušteno voće i povrće

Kada ljuštimo voće ili povrće, svaki put rizikujemo da prenesemo bakterije unutra. Voće kao što su banane, lubenice i dinje moraju uvek da budu isprane.

Orasi

Morate uvek da operete orahe. Nikada ne znate šta su orasi sve prošli u pakovanju i obradi

Suvo voće

Mnogi veruju da je suvo voće jedna od najprljavijih vrsta hrane koju možemo da jedemo. Ovo posebno važi za hranu koju kupujemo na meru na pijaci ili u prodavnici jer je sa upakovanim voćem situacija nešto malo bolja.

Izvor:
Vestionline, telegraf.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here