pixabay.com

Jetra je izuzetno važan organ u našem telu zato što čisti i prerađuje sve materije koje unesemo putem hrane, pa se sa pravom naziva čistačem organizma. Da bismo je što duže održali u dobrom stanju i kako bi mogla neometano da radi, važno je da izbegavamo namirnice koje mogu loše da utiču na nju.

Ono što može izuzetno loše da deluje na nju jeste fruktoza.

Opšte je poznata činjenica da previše fruktoze povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, ali je malo poznata činjenica da može ugroziti i zdravlje jetre.

Fruktoza je šećer koji se nalazi u voću poput jabuka, banana, višanja, lubenice, kruške itd. Osim toga, sastavni je deo mnogih vrsta industrijski prerađene hrane. U kupovnim sokovima ih ima, ali i u mlečnim proizvodima, čak i u slanoj hrani.

Ukoliko obratite pažnju, videćete je na mnogim deklaracijama, čak i na onim za koje ne biste pomislili.

AHA (Američko udruženje za bolesti srca) dalo je preporuku da bi samo 6 odsto od ukupnog broja kalorija trebalo da budu dodatni šećeri. Postoji mišljenje da bi žene trebalo da unose oko 100 kalorija dodatnog šećera dnevno (to je otprilike 25 grama), a muškarci 150 kalorija (odnosno 36 grama).

Još neke od namirnica koje nepovoljno deluju na jetru i mogu je oštetiti jesu i alkohol, pržena hrana, peciva koja sadrže belo brašno, hrana sa mnogo soli itd.

4 COMMENTS

  1. Treba spustiti omega 6 masne kiseline sa 50 na 3,a omega 3 povećati sa 0 na 3.Jer to je balans za zdravlje.Alge,losos ,slanina bela,jaja kuvana.Rezultat će vrlo brzo biti vidljiv.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here