pixabay.com

Ponekad može biti teško pratiti koja opasnost vreba u upakovanoj hrani. Postoje namirnice koje sadrže konzervanse koji znatno povećavaju rizik od raka.

Nutricionistkinja Bler Persin je govorila o ovom problemu i naglasila šta bi trebalo manje jesti ili čak potpuno izbaciti iz ishrane.

– Nitriti stvaraju N-nitrozo spojeve u telu, koji su potencijalni karcinogeni. Takođe, nitrati se u crevima mogu pretvoriti u nitrite, što takođe izaziva zabrinutost jer uzrokuju oštećenje DNK, što dovodi do raka – kazala je.

Oksfordovo istraživanje upoređivalo je rizike od razvoja raka kod ljudi koji su konzumirali nitrate i nitrite i onih koji nisu. Rezultati su pokazali da redovno konzumiranje proizvoda koji sadrže nitrate povećava rizik od raka dojke za otprilike 25 odsto. Osim toga, konzumiranje velike količine hrane koja sadrži nitrite povećava rizik od raka prostate za gotovo 60 odsto.

– Iako je potrebno uraditi još istraživanja, naglašavam da je dokazano da su nitrati i nitriti kancerogeni za životinje – dodala je Bler Persin.

Ljudima savetuje da smanje unos prerađenog mesa zato što znatno povećava rizik od raka. U prerađeno meso spadaju viršle, salama, kobasice i slično.

– Rizik od raka takođe možemo smanjiti jedenjem hrane bogate antioksidansima, kao što su spanać, šargarepa, brokoli i krompir – zaključila je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here