Pexels

To što ne možete da se setite gde ste ostavili stvari ili kako se neka osoba koju poznajete zove, može vam izgledati kao nešto što nije tako opasno, međutim takvi propusti u pamćenju vremenom mogu da se povećaju.

– Mozak neprestano prolazi kroz neuroplastičnost, što znači da raste i menja se tokom našeg života. Jedan od načina da podržite taj proces i poboljšate memorijsku funkciju je kroz određenu hranu – kaže neuronaučnica i istraživač neurodegenerativnih bolesti, dr Kristen Vilemir i predlaže hranjive sastojke koji mogu da poboljšaju funkciju mozga i pamćenje.

Omega-3 masne kiseline

– Omega-3 masne kiseline su oblik polinezasićenih masnoća, dobrih masti koje pomažu u oblikovanju kognitivnih sposobnosti. Bogate su eikozapentaenoičnom kiselinom (EPA) i dokosaheksaenoičnom kiselinom (DHA), koje podržavaju kognitivnu funkciju, održavaju fluidnost ćelijskih membrana i povećavaju sinaptičku plastičnost – objašnjava naučnica za “Mind Body Green”.

Dovoljan unos DHA ima bitnu ulogu u procesu učenja i pamćenja tokom čitavog životnog veka.

– Što je ćelijska membrana fluidnija, to se efikasnije izvodi, dopinoseći zdravom raspoloženju i pamćenju. Takođe je presudna za opstanak, rast i obnavljanje ćelija – objašnjava ona.

Starenjem se smanjuje koncentracija esencijalnih masnih kiselina u tkivu. Budući da brojne studije pokazuju da povećane nivoa DHA u mozgu umanjuju smanjenje kognitivnih sposobnosti povezanih sa starenjem i rizik od Alchajmerove bolesti, može se zaključiti da je optimalni unos omega-3 masnih kiselina nužan za očuvanje kognitivnih funkcija i sposobnosti pamćenja te da može odgoditi nastanak neurodegenerativnih bolesti.

Konzumiranje masne ribe poput bakalara, lososa, skuše i sardine omogućiće vam unos proteina i omega-3 masnih kiselina. Za one koji su na biljnoj ili veganskoj ishrani, naučnica preporučuje morske alge, orahe, bademe, čia semenke i lanene semenke.

Polifenoli

Polifenoli su prehrambeni antioksidansi na biljnoj bazi sa protivupalnim prednostima, a bobičasto voće ih je prepuno.

– Borovnice su izvrsne za zaštitu od hroničnih bolesti i zdravlje mozga – tvrdi Kristen.

Naučna istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne sudove i imuni sistem. Razmatraju se i kao molekuli sa potencijalnim pozitivnim efektom na prevenciju hroničnih upalnih bolesti, karcinoma i procesa starenja.

Dvadesetogodišnje istraživanje Medicinske škole Harvard otkrilo je da su odrasli koji su jeli borovnice i jagode imali najsporiju stopu kognitivnog pada.

– Mogli biste da odložite kognitivni pad za čak dve i po godine – kaže naučnica.

Američko udruženje za srce objavilo je istraživanje koje je sprovedeno na više od 93.000 žena između 25 i 42 godine. Tokom 18-godišnjeg praćenja otkrili su da su one koje su jele borovnice i jagode tri puta nedeljno imale manje šanse za srčani udar.

Trenutno nema leka za Alchajmerovu bolest ili druge oblike demencije, ali umesto da se bojite neočekivanih ishoda, preuzmite kontrolu tamo gde možete.

Dodavanje ukusnih i hranjivih namirnica u vašu ishranu, poput borovnica i oraha, jedan je od načina za preuzimanje inicijative u vezi sa zdravljem vašeg mozga

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here