Lična arhiva

U Prahovu, mestu na tromeđi Srbije, Rumunije i Bugarske, postoji kafana koja nosi ime Kraj sveta, koje joj po položaju savršeno odgovara. Branka Čelojević objašnjava da je njena kafana mesto gde svi moraju da zastanu, jer daljeg puta nema, a Dunav nije lako prebroditi.

Kafana je poznata po velikom broju gostiju, ali i po satu na zidu kafane koji vreme meri – unazad. Jer, prema objašnjenju konobarice Zorice Ilić, kada putnici shvate da nema dalje i da su stigli do kraja sveta i u kafanu Kraj sveta preostaje im jedino da nešto pojedu, popiju, odmore se pa natrag putem kojim su došli.

Osim sata koji po načinu rada odgovara imenu kafane, u omiljenom sastajalištu brodaraca, šofera i alasa koji nikuda ne žure, može se naručiti, osim drugih đakonija i jedinstveno vlaško jelo krnace.

– Krnace je veoma staro vlaško jelo iz vremena kada nije bilo zamrzivača i mlevenog mesa već se sitno seckano meso čuvalo zaliveno u svinjskoj masti kako bi se očuvalo. Takvo jelo koje donekle podseća na starinsku kobasicu služi se sa isprženim jajima i naša kafana je, sasvim sigurno, jedina kafana koja ga priprema – ističe Branka Čelojević.