D. Pavlović
Već uobičajena slika: U Bonu na ulici svi nose maske

Nemačka je ulaskom u novembar uvela restriktivnije mere koje sada važe u svim pokrajinama. U Severnoj Rajni Vestfaliji otpočetka korona krize ograničenja su bila umerenija, a sada to više nije tako. Aleksandar Mitrović, vlasnik restorana i hotela u Bonu, smatra da ove mere najviše utiču na gastronomiju, ugostiteljstvo i turizam.

– Sve ostalo funkcioniše manje više normalno. Odgovorno tvrdim da ova branša poštuje sva pravila. Mi smo investirali novac u pleksiglase, dezifenkciona sredstva, maske. Odvojili smo stolove po propisu od metar i po i tako smanjili kapacitet posećenosti. Sve smo učinili i više od toga, a isto su uradili i svi drugi gastronomi. Nisam još čuo da se neko u restoranu zarazio. Rečeno je da će ovo zatvaranje trajati do decembra, ali niko nam to ne garantuje. Verovatno nećemo raditi ni za Božić i novogodišnje praznike. Na osnovu ovoga, u decembru će biti tri puta gore.

Retki su gosti u restoranu

Na pitanje šta očekuje i kada vidi stabilizaciju na globalnom nivou, naš sagovornik kaže da to niko ne zna, ali da se nada da ćemo pobediti “opakog predatora”.

Petru Živkoviću iz Kelna nove mere delimično smetaju i to najviše što se tiče privatnog života. Nedostaju mu socijalni kontakti, a najteže mu pada što ne može da se bavi hobijima na koje je navikao. Petar je diplomirani politikolog a pasija su mu hip-hop i haus plesovi.

Sada pleše kod kuće: Petar Živković

– Na sreću mogu te aktivnosti i kod kuće da radim. Doduše ne u društvu i ne u istoj meri. Period od dva do tri meseca bih mogao lako da izdržim. Teši me jednostavno što pomažem zdrastvenom sistemu, lekarima i osoblju koji se neverovatno žrtvuju za sve u ovim trenucima. Što se tiče posla, ne menja se ništa. Od marta radim od kuće. Još mogu da se sastajem sa prijateljima i familijom, iako je to u uskom krugu. Važno je da mogu da se viđam s njima. Smatram da će tek na proleće 2022. godine biti sve kao pre, kada se pojave temeljno testirane vakcine. Zato svi treba da se naoružamo strpljenjem. Kad bude jedno 3/4 stanovništva ili vakcinisano ili preležalo bolest, onda ćemo opet doći u normalu.

Promeniće se određene stvari, recimo više ljudi će raditi od kuće, ali ostalo će biti kao nekad – optimista je Petar.

Na muci: Aleksandar Mitrović

Svi sede kod kuće

Savezni ministar privrede Peter Altmajer najavio je nastavak finansijske pomoći samostalnim preduzetnicima koji imaju do 50 zaposlenih. Aleksandar Mitrović kaže da veruje u sistem ove zemlje, da je Nemačka ozbiljna država i da će sigurno pomoći svima koji su ostali bez prihoda, ali da ipak sve ovo unosi veliki nemir među ljude, u ritam rada i odnos sa gostima.

– Nama dolaze stariji ljudi, a sada su svi uplašeni, sede kući i slušaju vesti. Što se tiče hotela, mi radimo sa ministarstvima koja su ostala u Bonu, nekadašnjem glavnom gradu. Svi do kraja godine rade od kuće tako da hotel ne funkcioniše, a turista svakako nema.

Proletos bilo teže: Denis Pavlović

Već smo navikli

Denis Pavlović iz Bona kaže da je proletos situacija bila teža.

– Sada smo se već navikli na ovu situaciju i prilagodili koliko je to moguće. I supruga i ja radimo od kuće vrlo efikasno. S obzirom na to da deca i dalje idu u škole i obdaništa to umnogome olakšava situaciju.

Denis radi u Internacionalnom paraolimpijskom komitetu i čini mu se da je ovakav način rada mnogo efikasniji i organizovaniji. Na pitanje da li mu nedostaje socijalni život kaže da se njegova porodica i njegovi prijatelji snalaze.

– Viđamo se sa malim krugom ljudi, a vrlo često kod kuće napravimo atmosferu bolju nego u bilo kom restoranu ili kafeu.