Tanjug/AP

Flotila pet iranskih tankera sa 1,5 miliona barela nafte preko potrebne Venecueli približava se Karibima, a prvi brod bi trebalo da uđe u vode Venecuele u nedelju, pokazuju podaci za praćenje brodova kompanije “Refinitiv Ejkon”.

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino najavio je ranije da će tankere dočekati ratna mornarica u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni koja se prostire 370 kilometara od njene obale, kako bi sprečila eventualni pokušaj SAD da ih zaustavi.

– Kad uđu u našu ekonomsku zonu, pratiće ih brodovi i avioni vojske Venecuele da ih pozdrave i zahvale iranskom narodu na saradnji i solidarnosti – rekao je Padrino.

SAD, koje su uvele sankcije Venecueli i Iranu razmatraju reakciju na ovu isporuku, rekao je visoki neimenovani američki zvaničnik, prenosi Rojters.

Američka mornarica pojačala je prisustvo u Karipskom moru zbog, kako je saopštila, akcija suzbijanja krijumčarenja narkotika. A portparol Pentagona Džonatan Hofman rekao je juče da ne zna za bilo kakve operacije vezane za iranske tankere.

– Nastavljamo da govorimo da Iran i Venecuela krše međunarodne sankcije prema obe zemlje ovom isporukom – rekao je on novinarima.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime