Pixabay

Veliki američki ratni brod USS “Heršel Vudi Vilijams” stigao je u zaliv grčkog ostrva Krita, sa zadatkom da prati razvoj situacije između NATO saveznica Grčke i Turske, koje se spore oko prava na energetske resurse u istočnom Mediteranu.

Američki brod pridružio se drugim plovilima iz Evropske unije i Rusije, što izaziva zabrinutost zbog mogućih posledica takvog vojnog nagomilavanja.

Vojni stručnjaci opisuju USS “Heršel Vudi Vilijams” kao ploveću vojnu bazu.

To je drugi iz nove klase velikih brodova koje američka mornarica sada koristi za brzu podršku vojnim operacijama.

Brod dug 230 metara, što odgovara veličini nekih solitera – prethodno je bio u Napulju, a zatim upućen na Krit gde je u stanju pripravnosti, dok ni Grčka ni Turska ne popuštaju u svojim stavovima.

Američki zvaničnici nisu izneli više detalja o tome koja je naređenja dobio “Heršel Vudi Vilijams”, niti koliko će dugo brod ostati u zalivu Souda na Kritu.

Međutim, prošle nedelje, Francuska je takođe poslala dve frigate u istočni Mediteran – što je vrlo brzo izazvalo pažnju Moskve, pa je Ruska mornarica je premestila jednu od svojih frigata.

Ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Kristodulidis kaže da će snage drugih evropskih zemalja u regionu verovatno uskoro stići u to područje i rekao da grčki zvaničnici očekuju takvo nagomilavanje “dok se pokušava pronaći diplomatsko rešenje.” On je pohvalio te aktivnosti kao “dokaz rešenosti zapada da blokira sve veći uticaj Turske u regionu”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja predsedava rotirajućim predsedništvom EU, pokušava da ubedi Atinu i Ankaru da započnu pregovore o pravima na vazdušni i morski prostor u regionu.

Nemačka nije bila spremna da podrži veće sankcije Turskoj ali je savetovala vladu u Ankari da svoj brod za eksploataciju prirodnih resursa povuče iz spornih voda.

Turska navodi da će nastaviti istraživanja u spornom regionu do sledeće nedelje. Međutim, zbog gomilanja brodova, podmornica pa čak i borbenih aviona u regionu, eksperti strahuju da bi neki nesrećni slučaj mogao da izazove veću konfrontaciju Grčke i Turske.

Grčki i turski brodovi se gomilaju u regionu od kada je predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio da se jedan brod za istraživanje pošalje uputi u istočni Mediteran.

Grčka veruje da može da eksploatiše resurse u moru kod obale Krita i drugih ostrva u regionu, što je Turska više puta osporila, navodeći da ostrva nisu deo ekskluzivne ekonomske zone.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here