pixabay.com

“Plavi krug”, Fejsbuk grupa ljubitelja umetnosti, poziva sve pesnike iz Srbije da ispune poslednju želju književnice Eustahije Arsić, staru bezmalo dva veka, i napišu pesmu posvećenu njoj.

Naši objavljivani pesnici će biti u žiriju, a ako 6. maja pročitate svoju pesmu na našoj Fejsbuk stranici, znajte da vas kao poklon očekuje i knjiga iznenađenja.

Eustahija Arsić (Irig, 14. mart 1776 – Arad, 17. februar 1843) bila je srpska književnica i dobrotvor. Sve više poklonika književnosti i istorije je smatraju za istinsku pionirku među srpskim pesnikinjama, pošto se srednjovekovna prethodnica (Jefimija) nije služila perom, nego iglom i zlatnim koncem.

Eustahija je i prva žena iz Srbije koja je štampala svoja dela i prva žena koja je postala član Matice srpske, 1838. godine. Arsićeva se zalagala za obrazovanje žena, znala je nekoliko jezika, ali poslednjih 30 godina života nije ništa napisala – veruje se zbog pritajene
bolesti koja ju je mučila još od 1816. godine. Negde u to vreme je i nastala njena poslednja želja u stihu, kojom moli pesnike da joj makar spomenu ime:

“Spomenite mja so pjesnimi, ljubimci muzi, tu ja žertvu potrebujem blagodarnosti”. Želja joj nikada nije ostvarena.

U pokušaju da ispuni poslednju želju prve srpske pesnikinje koja se služila perom i s namerom da oživi sećanje na nju, članovi Fejsbuk grupe “Plavi krug” organizuju pesnički okršaj “Napiši pesmu” i upućuju poziv svim pesnicima, koje inspirišu ova izuzetna dama i ova priča, da učestvuju na konkursu – možda baš njihov rad bude izabran i kroz njega bude proslavljeno ime naše značajne književnice.

Pesme će ocenjivati žiri koji čine objavljivani pesnici Ljubodrag Stojanović, Dana Ćirić i Jadranka Milenković, a konkurs će biti otvoren do 2. maja u 22 časa.

Prijave možete da pošaljete na mejl adresu: Plavikrugkonkursi@yahoo.com. Nakon toga žiri će odlučiti o tome koja pesma će biti pobednička, što će biti objavljeno 6. maja u 16 časova na Fejsbuk stranici “Plavog kruga”, kada ova grupa ujedno slavi i svoj prvi rođendan.

Za tvorca najlepše pesme, koju ćemo objaviti na našoj stranici, obezbeđena je knjiga iznenađenja, a o načinu, vremenu i mestu preuzimanja knjige pobednik će biti obavešten mejlom sa kojeg je pesma poslata.

1 COMMENT

  1. Najbolja pesma posvećena Eustahiji Arsić je pesma u akrostihu koju je napisala Mirjana Kosanović, profesor književnosti u penziji. Pozivam sve zainteresovane da se pridruže književnoj grupi Plavi krug i uživaju u sadržajima koje nudi.
    https://www.facebook.com/groups/2959666720959168

    ПЕСНИКИЊИ

    Ехо твог имена
    У космосу загубљен,
    Сан твој кроз сан мој
    Тка нам ћилим од речи, песникињо.
    А кад уместо игле и конца,
    Хвалу заслужи пером
    И Јефимијиним стопама
    Јуначки пут утре,
    Алава времена поједоше слова песме.

    А, ти, замоли по перу
    Род свој, да ти име спомене.
    Срцем срцоликим, посветом песмоликом,
    Измами тишину.
    Ћутањем те векови одвековаше.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here