Unsplash
Ilustracija

Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu varenja, proizvodnji hormona i vitamina D. Holesterol se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porekla, ali i u našim ćelijama.

Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput šloga, povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.

Zato je vrlo važno da vodite računa o ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti, ali i da se posavetujete sa svojim lekarom.

Postoje mnogi narodni lekovi koji mogu da pomognu u smanjenju masnoće u krvi. Jedan od njih jeste i kombinacija limuna i belog luka. Limun obiluje vitaminom C, koji jača zidove krvnih sodove, a pored toga sadrži i citrate koji mogu poboljšati cirkulaciju. Beli luk bogat je sumporom, koji je sjajan čistač krvi.

Sastojci:

* 300 grama belog luka
* 1 kg limuna

Priprema:

Dobro operite koru limuna. Luk oljuštite, pa ih zajedno sameljite. U litar i po ključale vode ubaciti smesu, smanjiti temperaturu, poklopiti, pa ostaviti da se kuva još 15 minuta.

Kada se ohladi, sipajte u staklenu posudu i poklopite.

Preporučuje se da uzimate 500 ml svakoj jutra na prazan želudac 25 dana. Nakon toga, napravite pauzu od 10 dana, pa ponovite postupak dok se nivo holesterola ne smanji.

Ukoliko imate određenih zdravstvenih problema, najbolje bi bilo da se pre ispijanja ovog napitka posavetujete sa lekarom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here