Napokon rešena misterija objekta u centru naše galaksije

0

Počinjemo da shvatamo fiziku crnih rupa na način na koji ranije nije bio moguć
 

Međutim, zahvaljujući ovom preživljavanju, naučnici su uspeli da reše misteriju koja je okruživala objekat poznat kao G2.

 

G2 je otkriven 2011. godine, i od tada naučnici vode debatu u vezi sa tim da li je u pitanju ogroman oblak gasa vodonika ili zvezda okružena gasom. Međutim, ispostavilo se da u pitanju nije jedna od ovih teorija, već zapravo, sve navedeno, i više.

 

"G2 je preživeo i srećno nastavio sa svojom orbitom. Prost gasni oblak to ne bi mogao da preživi. Crna rupa bukvalno nije uticala na G2. Nije bilo vatrometa“, izjavila je Andrea Gez koja je predvodila posmatranja ovog tela.

 

Naučnici su se nadali da će posmatranjem propasti G2 doći do podataka u vezi sa time šta je zapravo ovo telo, ali i informacija o tome kako se materija ponaša u blizini crnih rupa i kako supermasivne crne rupe „jedu“ i evoluiraju.

 

I dok su pojedini istraživači u početku mislili da je G2 gasni oblak, drugi su tvrdili da ne postoji dovoljna količina istezanja koja bi se očekivala da je u pitanju gasni oblak.

 

"Njegova orbita podseća na orbite drugih zvezda. Jasno postoji neki fenomen koji se ovde ispoljava i postoji sloj gasa koji vrši određenu interakciju zato što vidimo plimno istezanje, ali to ne sprečava zvezdu da se nalazi u centru“, tvrdi Gez.

 

Sada, nakon što je nekoliko meseci posmatrala ovaj objekat, Gez tvrdi da je G2 samo jedna od novih zvezda blizu crne rupe koje su stvorene zato što je snažna gravitacije crne rupe spojila dve binarne zvezde.

 

"Gledamo fenomen u vezi sa crnim rupama koji nije moguće videti nigde drugde u univerzumu. Počinjemo da shvatamo fiziku crnih rupa na način na koji ranije nije bio moguć“, dodaje Gez.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here