pixabay.com

Makedonski majstori ugradili su električni motor u legendarni automobil Zastava 750, poznatiji pod nadimkom Fića. 

Posao zamene originalnog motora odradila je kompanija BB Classic Cars iz Skoplja, koja se bavi restauracijom klasika. Tako je udahnut novi život u maleni automobil koji je motorizovao bivšu Jugoslaviju.

U BB Classic Carsu istakli su kako najviše vole da rade upravo na Fićama i dodali da su jedina kompanija u južnoj Evropi sertifikovana za konverziju tih automobila na struju, prenosi Poslovni.hr.

Ovaj auto smatra se simbolom i početkom motorizacije nekadašnje SFRJ, tada ratom uništene zemlje koja je snažno razvijala industriju i obnavljala se.

Prvi Fića je izašao sa proizvodnih traka Zastave 18. oktobra 1955. godine po licenci italijanskog FIAT-a i proizvodio se narednih 30 godina.

Od 18. novembra 1985, kada je iz Zastave izašao poslednji Fića u crvenoj boji, ukupno je proizvedeno 923.487 primeraka ovog automobila koji je u SFRJ proglašen za nacionalnu klasu, piše portal Lako do kola.

Prvi Fića proizveden je 1955.godine u Kragujevcu i imao je 767 kubika i samo 29 konjskih snaga.

Kuriozitet je da je do 1960. godine prodat u čak milion primeraka.

Osim Italije i Jugoslavije, Fića se proizvodio i u Austriji, Španiji i Argentini, i ukupno je sa proizvodnih traka izašlo 2.695.197 ovih automobila u svim verzijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here