Foto: Profimedia
Kolač sa cimetom

Temperature su svakim danom sve niže, a bliži nam sezona praznika, pa je sada idealno vreme da svoje ukućane (i sebe) razveselite dezertom.

Sastojci:

2 kašičice instant kvasca

2 kašike šećera

2 kašike maslaca na sobnoj temperaturi

1 kašika soli

2 kašike mleka u prahu

1 polovina šoljice tople vode

1kašika meda

1 kašika ekstrakta vanile

1 kašika cimeta

4 šoljice brašna

Šećer u prahu za posipanje

Cimet za posipanje

1 jaje za premazivanje

Priprema:

U mikser dodajte toplu vodu, instant kvasac, šećer i med. Pomešajte u mikseru dodavajući malo po malo brašno. U isto vreme dodajte i mleko u prahu, ekstrakt vanile te kašiku cimeta. Mešajte još pet minuta. Testo prebacite na pobrašnjenu radnu ploču i mesite kratko rukama dok ne dobijete lepu okruglu loptu. Testo stavite u nauljenu posudu te ga prekrijte čistom krpom i pustite da se diže na toplom sat vremena.

Testo izvadite na pobrašnjenu radnu ploču. Pritisnite ga šakom te ga potom izvaljajte na tanko u obliku kvadrata. Posipajte testo izdašnom količinom šećera u prahu, a potom cimetom. Zatim pošpricajte testo vodom. Kada ste to napravili, počnite da rolate testo. Prerežite roladu uzdužno tačno po sredini na dva jednaka dela. Zatim ih isprepletite poput pletenice, pazeći da spojite krajeve.

Uključite pećnicu na 180 stepeni. Pletenicu stavite u pleh za pečenje. Možete je pustiti takvu kakve je ili je uviti u krug. Prekrijte je čistom krpom i stavite iznad pećnice na šporet da stoji još pola sata.

Premažite pletenicu smesom jajeta i vode pa posipajte po vrhu šećerom i cimetom. Pecite u pećnici 30 do 35 minuta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here