pixabay.com

Iako su kreme za lice neophodne za svakodnevnu negu, nije neophodno da budu i udarac po džepu.

Luskuzna krema za lice nam i te kako pruža zadovoljstvo. Ali, i “uradi sama” krema za lice, na bazi prirodnih i pristupačnih sastojaka, može da bude podjednako i zadovoljavajuća i efikasna. Glavni trik jeste da znate šta je tačno potrebno vašoj koži lica.

Kada ste odredili tip kože, vreme je da svoju kuhinju pretvorite u malu kozmetičku laboratoriju.

Uradi sama krema za suvu i kombinovanu kožu

Ukoliko imate suvu (ili kombinovanu kožu) ši puter je idealno rešenje za vas, jer štiti kožu, ima antiejdž dejstvo, a u isto vreme joj pomaže da zaceli.

Potrebni sastojci:

– ¼ šolje ši putera
– ¼ šolje kakao putera
– 2 kašike maslinovog ulja

Način pripreme:

Istopite kakao puter u na pari ili u mikrotalasnoj. Dodajte ostale sastojke i mešajte dok se ne sjedine. Pre nego što ih uspete u posudicu s poklopcem i odložite u frižider, pustite da se smesa u potpunosti ohladi.

Ovom mešavinom dobićete bogatu i moćnu kremu koja će hidrirati kožu i sprečiti isušivanje. Kremu čuvajte u frižideru. Može se koristiti od šest do osam meseci, kada je potrebno napraviti novu.

Uradi sama krema za kombinovanu kožu

Kombinovana koža se najčešće manifestuje u stvaranju masnoća u čuvenoj “T” zoni, dok je ostatak lica uglavnom suv. Prirodna ulja najbrže ulaze u pore i pomažu koži da počne da proizvodi vlagu, što je i krajnji cilj. Dermatolozi savetuju da koristite neagresivna ulja poput orahovog, jojoba ili ulja od avokada.

Potrebni sastojci:

– 1 kašika orahovog ulja
– 1 kašika ulja od avokada
– 1 kašika susamovog ulja (ili jojoba ulja)

Način pripreme:

Sipajte ulja u flašicu i promućkajte. Ovu kremu možete koristiti šest meseci.

Savet plus: Koristite ovu mešavinu ulja noću, naročito ako se preko dana šminkate, jer puder i ostatak mejkapa neće biti postojani ako pre njih nanesete ovu kremu.

Uradi sama krema za masnu kožu sklonu bubuljicama

I konačno, predstavljamo i kremu za masnu kožu sklonu aknama i bubuljicama. Budući da je ovaj tip kože iznimno osetljiv, potrebna je nežna formula.

Potrebni sastojci:

– 2 kašike lavandine vodice
– 1 kašika pepermint vodice
– 1 kašika glicerinskog biljnog ekstrakta hamamelis
– 5 do 10 kapi ulja od lavande

Način pripreme:

Pomešajte sve sastojke u bočici s raspršivačem i dobro izmućkajte. Upravo rasprišivačem i nanosite na kožu lica. Ovaj preparat možete koristiti šest meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here