Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Postoje teorije da se od svakog mleka s lakoćom može napraviti kiselo mleko ili jogurt. U teoriji može, ali jedino istinski dobro mleko za ta dva napitka je ono domaće, koje je punomasno, nepasterizovano, žućkaste boje, neprozirno, prijatnog mirisa i blagog i slatkastog ukusa.

Kiselo mleko

Takvo mleko može se konzumirati i sirovo, pod uslovom da potiče od zdravih životinja. Ako živite na selu lakše vam je doći to takvog mleka. U gradovima poput Beograda, uglavnom na pijacama. Kada se takvo sirovo mleko ostavi na sobnoj temperaturi, ono se ukiseli i dobije se fino ukusno kiselo mleko, što je prirodan rezultat fermentacije – bakterije mlečne kiseline pretvaraju mlečni šećer u mlečnu kiselinu.

Poželjno je mleko staviti u glinenu posudu u obliku vrča kako su to radile naše bake, ali ako je nemate, stavite ga u staklenu posudu. Kiselo mleko je osvežavajući napitak koji se kombinuje s mnogim jelima, a najčešće s testima. Lako je probavljivo, bogato proteinima, zovu ga još i prirodnim antibiotikom jer jača imunitet i odstranjuje toksine iz tela. Priprema domaćeg jogurta u sopstvenoj kuhinji jednostavan je proces.

Za njegovu pripremu možete kao starter koristiti kiselo mleko ili od ranije pripremljen domaći jogurt, a treba vam još i sveže mleko. Ono na šta još morate jako pripaziti je temperatura – svi sastojci obavezno moraju da budu na sobnoj temperaturi.

Domaći jogurt

Kupljeno sveže domaće mleko neprokuvano ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata. Ono će se ukiseliti, što će vam poslužiti za dalju pripremu jogurta. Sledeći korak je da novo sveže mleko prokuvate i ostavite da se ohladi. U ohlađeno mleko od oko litra stavite dve velike kašike kiselog mleka koje ste pripremili dan pre. Dobro izmešajte, najbolje drvenom varjačom. Kako biste odmah napravili količinu koja vam je potrebna za jedan obrok, pripremljeni sadržaj izlijte u manje staklene čaše ili teglice. Poklopite posude čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata.
Prilikom punjenja ne nalivajte do vrha, ostavite prostora za dodatak žitarica, suvog voća, domaćeg džema ili keksa jer jogurt predstavlja savršenu užinu. Jednu čašicu jogurta sačuvajte za sledeći put – njegova je uloga da bude starter za drugu turu jogurta.

Postoje i druge varijante, a to je da u sveže prokuvano mleko dodate kašičicu limunova soka ili sirćeta, a dobićete isti rezultat. Način pripreme prilagodite svojim uslovima, bitno je da dobijete ukusan i zdrav mlečni obrok.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here