Napravite sistematski u 60 sekundi

0

Izduvavanjem nosa možete proveriti da li je sve kako treba
 

 

Pogledajte svoje oči

Beonjača može štošta otkriti o vašem zdravlju. Ona bi trebalo da bude čisto i bistro bele boje. Crvenilo u očima uzrokuju sitni krvni sudovi koji se iz određenog razloga prošire i postaju vidljivi, ali beonjača može postati i žućkasta.

 

Napravite test tako da 7 dana za redom na dnevnom svetlu posmatrate beonjaču. Ako se boja iste menja uzrok može biti neispavanost, iritacija, alergija ili napor, ali ako ona ostaje nepromenjena potražite pomoć lekara.

 

Pogledajte svoju četku za kosu

Opadanje kose može biti pokazatelj širokog spektra promena u organizmu. Ako na četki nakon češljanja primetite puno više vlasi od uobičajenog, detaljno očistite četku i kod sledećeg češljanja prebrojte vlasi.

 

Gubljenje oko 100 vlasi dnevno je normalno, ali ako broj prelazi 200 ili ako vam kosa otpada u pramenovima vreme je da se posavetujete sa doktorom.

 

Izduvajte nos u belu papirnatu maramicu.

Ako ne izduvate ništa, vaša sluzokoža je zdrava. Ako izduvate tekuću prozirnu sluz najverovatnije je reč o iritaciji, promeni temperature ili alergiji. Žućkasta ili zelenkasta sluz opisuje neku vrstu upale koju je potrebno pratiti.

 

Pogledajte svoje nokte

Zdravi nokat je čvrst, bistar i proziran. Bilo kakva promena na njegovoj površini može biti pokazatelj nekog većeg ili manjeg problema. Svaki nokat pregledajte detaljno i pogledajte da li na njemu ima nekih značajnih promena.

 

Beličaste mrlje mogu značiti manjak vitamina i minerala u organizmu, dok žućkaste mogu upućivati na gljivičnu infekciju. Primetite li takvu ili sličnu promenu budite na oprezu i pratite promene. Ako se situacija pogoršava ili menja, a ne nestaje, potražite pomoć stručnjaka.

 

Pogledajte svoj zubni konac

Čišćenje zuba zubnim koncem važan je deo higijene usne duplje. Međutim, takva rutina može biti pokazatelj nekih većih promena u vašim ustima. Komadom konca očistite prostor između desni i zuba.

 

Primetite li krvarenje ne morate se uznemiravati jer to može biti pokazatelj osetljivih desni ili manje infekcije koja se čišćenje koncem može rešiti. Međutim, ako vaši desni nakon čišćenja ne prestaju sa krvarenjem potražite savet od svog stomatologa.

 

Pogledajte svoju mokraću

Normalna boja urina trebalo bi da bude bistre svetlo žute boje. Međutim, promene u urinu mogu uzrokovati brojni faktori poput hrane, pića, ali i neke zdravstvene tegobe.

 

Pregledajte svoju kožu

Rak kože je druga najčešća bolest kod žena između 20 i 29 godina. Upravo zbog toga samo pregled tela je vrlo važan. Detaljno pregledajte kožu i to od lica i vrata pa sve do stopala. Primetite li na koži neke neobične promene ili nove mladeže, mrlje ili depigmentaciju, potražite savet lekara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here