Napredak u pregovorima o ujedinjenju Kipra

0

Malo ostrvo, veliki problemi: Kipar je podeljen još 1974. godine
 

"Ohrabreni smo važnim napretkom koji smo postigli po pitanju podele vlasti, odnosa sa Evropskom unijom i ekonomije", naveli su predsednik Kipra i lider kiparskih Grka Demetris Hristofijas i lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat u zajedničkom saopštenju, koje je pročitao izaslanik UN za Kipar, Aleksander Dauner, bivši šef australijske diplomatije.

 

"Ubeđeni smo da ćemo s istrajnošću doći do opšteprihvatljivog rešenja", naveli su lideri dve zajednice.

 

Kipar je podeljen 1974. godine, posle invazije vojske Turske na njegov severni deo, pretežno naseljen Turcima, da bi se spračilo ujedinjenja ostrva sa Grčkom, u kojoj je tada na vlasti bila vojna hunta.

 

Evropska unija je 2004. godine primila Kipar u članstvo, prihvatajući vlast kiparskih Grka kao jedinu legitimnu, dok samoproglašenu tursku republiku na severu ostrva priznaje samo Ankara, koja tamo i dalje drži 30.000 svojih vojnika.

 

Rešenje problema počelo 2008.

Hristofijas i Talat počeli su mirovne pregovore septembra 2008. godine, podsetio je Rojters. Posmatrači ukazuju da su pregovori sada u kritičnoj fazi, jer Talat, koji važi za umerenog političara, nije favorit na aprilskim izborima. Bolje šanse, naime, ima njegov rival, sadašnji premijer Derviš Eroglu, koji je zagovornik postojanja dve države na Kipru.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here