Naprednjaci pritiskaju Haški tribunal?!

0

Optužio nekadašnje radikale: Zoran Krasić
 

Krasić je na konferenciji za novinare optužio bivše funkcionere SRS Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, koji su sada čelnici Srpske napredne stranke (SNS), da na sve načine pokušavaju da nanesu štetu Šešelju, kako se lider radikala ne bi vratio u Srbiju.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991-1993. godine.

Lider radikala je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji identitet po nalogu Pretresnog veća bio zaštićen od javnosti.

Šešelj je 24. jula osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i on je 5. oktobra podneo žalbu na tu presudu, a 4. februara 2010. po drugi put je optužen zbog objavljivanja podataka o 11 zaštićenih svedoka.

On je podsetio da je Šešelj uputio zahtev Haškom tribunalu za dostavljanje informacija o eventualno obavljenim razgovorima između predstavnika Kancelarije tužilaštva i Nikolića.

Krasić je ukazao na saznanja da je Nikolić kontaktirao sa bivšom tužiteljkom Haškog tribunala, Karlom del Ponte, u periodu kada je Nikolić bio u timu za odbranu Šešelja.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić je u petak negirao navode da se Nikolić viđao sa nekim iz Haškog tužilaštva, i istakao da se predsednik naprednjaka nikada nije sastao sa nekim iz Tužilaštva.

Krasić je rekao da Haški tribunal ništa nije dokazao protiv Šeselja i da se protiv lidera radikala vodi ogoljeni politički proces koji sa pravom ima malo doditnih tačaka i da očekuje da se uskoro vrati u Srbiju.

Prema njegovim rečima, za sledeću nedelju se ne planira nastavak suđenja Šešelju u postupku za ratne zločine.

On je posetio da je ostalo da se u tom postupku saslušaju još četiri svedoka i da je za 20. april najavljeno suđenje lideru radikala za nepoštovanje suda zbog obelodanjivanja imena 11 svedoka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here