Nar dnevno donosi i zdravlje i lepotu

RTS, Vestionline
0
pixabay.com

Jedan nar dnevno učiniće čuda za zdravlje ukoliko se unosi na prazan stomak, poručuju nutricionisti. Muke oko čišćenja ovog aromatičnog voća isplatiće se i telo će vam biti zahvalno, a kosa, koža i zubi lepši.

Crvena, sočna zrnca mogu da pomognu onima koji pate od bola u zglobovima. Razlog za to su antioksidanti flavonoli, podklasa daleko poznatijih flavonoida.

Flavonoli kojima obiluje nar bogati su antiinflamatornim agensima koji smanjuju otoke koji izazivaju bolove u zglobovima. Posledica unosa flavonola iz nara koji će sprečiti upalne procese biće i čistija koža i zdraviji zubi.

Naravno, oni koji imaju problema sa bolnim zglobovima, a pogotovo oni koji uzimaju terapiju treba da se konsultuju sa lekarima kako bi bili sigurni da je bezbedno da u svakodnevnoj ishrani imaju nar.

Organsko jedinjenje punicinska kiselina zove se po naru, preciznije njegovom latinskom nazivu Punica granatum. Nalazi se u semenu ovog vođa a među “specijalnim moćima“ ove kiseline je podsticanje cirkulacije.

To kao posledicu ima bolju prokrvljenost kože glave, kao i ishranu folikula dlake zbog čega kosa raste brže, više se sija i jača je.

Redovan unos nara može pomoći i u borbi sa povišenim krvnim pritiskom. Više studija potvrdilo je da dnevni unos oko 140 grama soka od ovog voća može da snizi povišen krvni pritisak.

Osim što ćete uživati, poručuju nutricionisti, jedući nar možete se boriti i protiv stresa. Istraživački tim britanskog Univerziteta kraljice Margarete utvrdio je da sok od nara može da smanji nivo hormona kortizola. Na taj način štiti se i srce jer je veliki broj bolesti srca i krvnih sudova posledica dejstva tog hormona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here