EPA-EFE/MARIO GUZMAN

Meksički narko bos Hoakin “El Čapo” Guzman osuđen je na doživotni zatvor u američkom zatvoru, presudio je danas savezni sud u Bostonu.

Guzman (62) proglašen je 12. februara krivim kao vođa Sinaloa kartela zbog krijumčarenja tona kokaina, heroina i drugih droga u SAD, kao i za planiranje ubistava, prenosi AP.

Tužioci su tada zatražili da on bude osuđen na doživotnu kaznu.

Narko bos koga je u Meksiku čuvala armija gangstera, doveden je u SAD da bi prisustvovao suđenju, nakon štoje dva puta pobegao iz meksičkih zatvora.

Pre nego što mu je izrečena kazna, Guzman se žalio na uslove u zatvoru i rekao sudijama da nije imao fer suđenje, tvrdeći da američki okružni tužilac Brajan Kogan nije temeljno istražio tvrdnje o njegovim zločinima.

Tužioci su naveli da dokazi pokazuju da je tokom Guzmanove 25-godišnje vladavine Sinaloa kartel krijumčario tone kokaina i drugih droga u SAD, kao i da su “armije ubica” po njegovim naređenjima kidnapovale, mučile i ubijale svakoga ko mu stane na put.

Odbrana je tvrdila da su El Čapu “smestili” drugi trgovci drogom koji su postali vladini svedoci, kako bi se izvukli iz svojih slučajeva.

Guzman je bio odsečen od spoljnog sveta od kako je 2017. godine izručen SAD, pošto su ga američke vlasti, zabrinute zbog njegovih bekstava iz meksičkih zatvora, ga držale u samici u visokoobezbeđenom delu zatvrora na Menhetnu, a na suđenja je išao u pratnji brojnih stražara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here