M. Milanović
O PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI: Zvanice u jednoj od sala fracuskog parlamenta

Prijateljstvo i saradnja višedecenijske su spone između srpskog i francuskog naroda, a po ideji Živke Park, poslanice regije Val dz u Narodnoj skupštini Francuske i predsednice Grupe prijateljstva Francuska i Srbija, u jednoj od sala francuskog parlamenta održano je veče na temu i pod naslovom “180 godina diplomatskih odnosa Francuske i Srbije”.

Uz prisustvo pedesetak pozvanih odvijao se susret pun dobrodošlice, prisećanja na prošlo i ukazivanja na živu aktuelnu saradnju s primetnim akcentom na ekonomska ulaganja. To su, izlazeći za govornicu, u govorima isticale ugledne ličnosti, većinom Francuzi koji su na razne načine vezani za srpski narod i srpsko tlo.

Domaćin i organizator Živka Park je istakla svoj ponos zbog poslaničke uloge kako u francuskom tako i srpskom narodu. Podsetila je da su diplomatske veze zvanično uspostavljene 1839. godine u Kragujevcu, prvoj prestonici moderne Srbije i taj trend se nikad nije prekinuo.

Nataša Marić, ambasadorka Srbije, lepo je oslikala kako je Francuska Srbima uvek bila najbliža zemlja Zapada, a svi govornici naglasili su značaj diplomatije i drugih veza, kao i neophodnost, u obostranom interesu, ekonomskih ulaganja u Srbiju.

Upečatljivi su bili, takoreći, mali referati Ameli Mončanan, državnog sekretara za spoljne poslove, Frederika Mondolonija, bivšeg ambasadora Francuske u Beogradu, kao i predstavnika privrednog sektora: Mari Anž Debon iz Grupe Suez, Emanuela Menanto, delegiranog direktora aerodroma Vinci, Stanislava Sretenovića, direktora Nacionalnog instituta savremene istorije u Beogradu i sineaste Mile Turajlić. Svi oni iznosili su svoja dragocena iskustva, pa bi se moglo zaključiti da su pred Srbijom, a i uz pomoć Francuske, mnogo bolji dani.

U završnici ove prijatne večeri, svim okupljenim prijao je koktel, ne samo protokolni već pravi prijateljski, a zanimljivo je da je na odlasku svakog gosta sačekao paketić ispod velike jelke, dar sponzora večeri brenda Bakina tajna (ajvar, džemovi, slatka, voćni i sokovi od povrća) ili pod francuskim imenom Granis sekret Frans, srpske firme koja se na francuskom tržištu sve više nameće kao provereni ukusni prirodni proizvod.

Gosti

Među gostima bili su zapaženi Tamara Rastovac Siamašvili, ambasador Srbije pri Unesko, Ivana Stanković i Srđan Nastasijević, konzuli, Božidar Đelić, danas bankar, a ne tako davno ministar finansija Srbije, Đuro Ćetković, Romeo Milošević, Nikola Todorović i Dragana Pajović, čelnici Saveza Srba Francuske, dijasporski aktivisti Petar Pepi Petrović, Letica Živković, Stana Bilbija, Dragana Jelić, Slađana Stamenović i drugi.

Gledamo u budućnost

– Bilo mi je veliko zadovoljstvo okupiti aktere bilateralnih odnosa Francuske i Srbije. Francuska diplomatija pridaje poseban značaj dijalogu i upravo u tom duhu predsednik Makron želi da donese novi dah u odnosu sa Srbijom, a to znači i da veze budu okrenute budućnosti. Ako su u ovakvim vezama diplomate prvi akteri, mnogo je drugih glumaca koji ih prate sa istom predanošću. Čekaju nas izazovi. Odnosi Srbije sa EU, jačanje ekonomske i kulturne saradnje i još mnogo šta što će učvrstiti dosadašnjih 180 godina dobrih odnosa – ocena je Živke Park, koja se pohvalila da je bila u pratnji predsednika Makrona tokom njegove posete Srbiji.

Konzul u kneževoj kući

Daleke 1839. godine, francuski konzul Andre Diklo je došao u prvu zvaničnu posetu Srbiji i ondašnjoj prestonici Kragujevcu, gde ga je knez Miloš Obrenović primio sa, kako je navedeno u istorijskim dokumentima “mnogobrojnom svitom”.

Knez Miloš je, ostalo je zabeleženo, “izjavio zadovoljstvo što je Francuska najzad pomislila na Srbiju i poslala joj jednog konzula”. Prema pravilima tadašnjeg diplomatskog protokola, Miloš je sledećeg dana uzvratio posetu konzulu Diklou koji je, prema Miloševom naređenju, bio smešten u kneževoj kući, poznatoj kao Gospodarski konak.