EPA/Zsolt Szigetvary
Mađarski premijer Viktor Orban

“Više Balatona, manje Jadrana!” – ovo je slogan koji je u julu objavio mađarski premijer Viktor Orban.

Bio je to poziv građanima Mađarske da zbog pandemije korone odustanu od odmora u omiljenoj Hrvatskoj i da odmor provedu kod kuće, na jezeru Balaton. Ubrzo nakon toga Orban je stvarno objavio svoje fotografije sa odmora na Balatonu.

Sada se, međutim, ispostavilo da se to što Orban javno propoveda ne odnosi i na članove njegove vlade, a verovatno ni na njega samog.

Prošle sedmice, Istražavački portal Atlatso objavio je fotografije na kojima se vidi ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na luksuznoj jahti na krstarenju Jadranom.

Navodno je i sam Orban ovog leta krstario hrvatskim Jadranom – barem tako tvrdi hrvatski dnevnik Jutarnji list, koji je prošlog ponedeljka objavio odgovarajući izveštaj sa doduše nejasnom slikom Orbana. Za sada nema dokaza za Orbanov navodni odmor u Hrvatskoj.

Na zahtev DW-a, portparol mađarske vlade rekao je da se o privatnom programu premijera ne mogu dati informacije.

Sijarto je, s druge strane, u međuvremenu potvrdio da je bio na krstarenju – time što se žalio na povredu njegove privatnosti.

Odmor ministra spoljnih poslova na Jadranu nije neprijatan samo zbog Orbanovog poziva “Više Balatona”: dok se Sijarto sa porodicom odmarao na luksuznoj jahti, na svojoj Fejsbuk stranici je objavio nekoliko fotografija na kojima se vidi kako telefonira u svojoj kanceleriji, kao i tekstove o tome s kojim sve evropskim ministrima spoljnih poslova trenutno razgovara o krizi u Belorusiji – fotografije koje sugerišu da je bio na poslu u kancelariji u ministarstvu.

Više od pikanterije

Do tog momenta – može se reći da se radi o neprijatnostima i pikanterijama. Međutim, afera postaje ozbiljna kada se uzme u obzir i aspekt korupcije.

Luksuzna jahta na kojoj je Sijarto boravio, dužine 42 metra i vredna 21 milion evra, pripada mađarskom preduzetniku Laslu Siju. Zahvaljujući velikodušnim ugovoriam sa državom, Sija je poslednjih godina postao jedan od najbogatijih Mađara i jedan je od takozvanih „Orbanovih oligarha”.

Prema procenama mađarskih medija, nedeljna cena zakupa jahte kao što je Sijova „Lady MRD“ iznosi najmanje 170.000 evra. To daleko prevazilazi lična finansijska sredstva ministra, čija je mesečna bruto zarada oko 8.500 evra. Ako je odmor na jahti proveo na poziv vlasnika jahte Sija, onda je to kršenje mađarskih antikorupcijskih pravila. Prema njima, poslanici ne mogu da prihvate poklone u vrednosti većoj od mesečne plate poslanika. Sijarto je do sada odbijao da objasni kako je platio svoj luksuzni godišnji odmor.

To nikako nije prva „afera luksuz” u Orbanovoj vladi i vrhuški oko njega. Sam Orban za privatna putovanja na fudbalske utakmice često koristi luksuzni mlazni avion Bombardier, čiji je vlasnik nepoznat, ali se veruje da je u krugu Orbanovih oligarha. Mađarski premijer ne vidi problem u ovakvim putovanjima. U parlamentarnoj raspravi 2018. kratko je rekao da je svaki put bio pozvan privatno, da je oduvek tako putovao i da će s tim nastaviti.

Orbanova vlada sa zadovoljstvom ističe da takva putovanja ne troše novac poreskih obveznika – a ne pominje da pozivnice stižu od poslovnih ljudi koji su se obogatili unosnim poslovima sa državom.

„Afera luksuz” bilo je i u vezi sa potpredsednikom vlade Žoltom Semjenaom i bivšim šefom Orbanove kancelarije Janošom Lazarom, koji su privukli pažnju skupocenim lovačkim putovanjima i noćenjima u luksuznim hotelima. Aktuelni šef Orbanove kancelraije Antal Rogan 2016. je bio po medijima zbog luksuzne vožnje helikopterom na svadbu slavnih ličnosti.

Do sada, sve te afere nisu imale nikakve posledice – ni za koga. Ono što je upadljivo – neke medije koji su otkrili ove afere kupili su posrednici mađarske vlade, postavili ih na liniju vlade ili ih zatvorili.

“Postkomunistička mafijaška država”

Jer, Orbanu i njegovom režimu ne smetaju samo političke kritike, već mediji koji razotkrivaju korupciju i luksuzni način života vladajuće elite. Orban službeno gaji imidž dobrog domaćina koji pomaže svim jednostavnim Mađarima. U stvarnosti, mnogi Mađari žive u nesigurnim uslovima, a siromaštvo dece je ozbiljan problem. S druge strane, elita gaji stil nametljive arogancije koji nervira mnoge Mađare.

Ne radi se ovde samo o korupcijskim skandalima, jer su oni karakteristični i za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope. Orban je stvorio jedan zaista veoma poseban sistem: političke ambicije su uglavnom tabu za oligarhe, Orban od njih zahteva bezuslovnu lojalnost. Inače će duboko pasti poput Orbanovog bivšeg prijatelja iz detinjstva Lajoša Simiška, koji je do pre nekoliko godina bio jedan od najbogatijih Mađara, ali se posvađao sa Orbanom i sada živi povučeno od svoje preostale imovine. Orbanovi oligarsi zapravo podsećaju na marionete – nominalno upravljaju milijardama, ali o njima odlučuju Orban i njegova vrhuška.

Mađarski sociolog i bivši liberalni političar Balint Mađar zato zagovara tezu da korupcija i mafijaške strukture u Mađarskoj nisu fenomen koji odstupa od norme, već karakteristika i sastavni deo sistema. Orbanovo uređenje on naziva „postkomunističkom mafijaškom državom”.

Veoma čitani portal 24.hu u slučaju Sijarta ovu je tezu iskorsitio na duhovit način: Luksuzna jahta Lady MRD ima vlasnika, ali je praktički državno odmaralište Orbanovog uređenja i njegovih vrhunskih kadrova. Ministar spoljnih poslova i cela njegova porodica upravo su dobili vaučere za odmor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here