Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY
Dušan Bajatović

Odluka Vlade Srbije da otpiše dug Srbijagasa od 1,2 milijarde evra izazvala je ogorčenje javnosti, jer je država sav teret svalila na leđa građana, koji će pokriti gubitke javnog preduzeća, čiji direktor Dušan Bajatović najavljuje da će kao novi predsednik FK Vojvodina uložiti značajna sredstva u stadion.

– Ne znam zašto bi direktor Srbijagasa najavljivao investicije u sportske objekte ako vodi preduzeće koje sopstvenoj državi nije u stanju da otplati dug od 1,2 milijarde evra – rekao je poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić.

On je pitao Vladu koji su je poslovni razlozi motivisali da otpiše kompletan dug Srbijagasa.

– Oko 80 odsto tog duga, odnosno 934 miliona evra nastalo je aktiviranjem bankarskih garancija, koje je država Srbija dala, a ova Skupština odobrila za dugoročne kredite Srbijagasa. Ministar energetike uveravao je da će platiti dugove Srbijagasa, kada parlament odobri i usvoji garancije i tvrdio da one neće biti aktivirane. Sada se vidi da Srbijagas nije bio u stanju da to plaća, pa je država plaćala umesto tog preduzeća – rekao je Đurić.

I ekonomski analitičar Mijat Lakićević smatra da država ne može tek tako da se igra novcem poreskih obveznika.

– Mnoga javna preduzeća i državne firme nisu plaćale Srbijagasu isporučeni gas i tako su se gubici gomilali. Sad država otpisuje sama sebi dug. A da li građanima koji ne izmiruju svoje obaveze neko oprašta dug? – pita Lakićević.