EPA
Čuvar vere u Srba: Patrijarh Irinej

Nakon jutarnjeg ispoljavanja simptoma i znakova pogoršanja hronične srčane slabosti i primenjenih mera lečenja , saopštila je SPC, u procesu da se stabilizuje bilo je zdravstveno stanje njegove svetosti patrijarha srpskog, gospodina Irineja.

Konzilijum lekara Vojne bolnice Karaburma, gde je patrijarh zbrinut zbog zaraze korona virusom, iz časa u čas prati vitalne parametre njegove svetosti, navodi se u saopštenju koje je potpisao komandant ove ustanove pukovnik doc. dr Ivo Udovičić. Lečenje patrijarha Irineja se sprovodi po protokolu za obolele od korone, uz preduzete konzilijarne mere lečenja pratećih hroničnih bolesti. Dodatan rizik predstavlja i činjenica da Njegova svetost ima 90 godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poželeo je patrijarhu Irineju da pobedi bolest.

“Vaša svetosti, celokupan naš narod je uz Vas. Srbiji i srpskom narodu nikada niste bili potrebniji. Molimo se Bogu za Vaše zdravlje i uspešan oporavak. Izdržite i pobedite opaku bolest”, poručio je Vučić.

Nove mere

Vlada Srbije ograničila je rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara, osim apoteka, dostava i prodavnica hrane, privrede koja radi treću smenu i benzinskih pumpi.

Na nivou cele Srbije situacija s korona virusom je vrlo ozbiljna i alarmantna, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. On je istakao da zdravstveni kapaciteti nisu neograničeni, zbog čega je ponovo pozvao građane da budu odgovorni i poštuju propisane mere za borbu protiv korone.

Đerlek je naveo da je posebno teška situacija u Beogradu, i da se očekuje svakodnevni povećanje broja obolelih. On je istakao da će Ministarstvo zdravlja učiniti sve da svim pacijentima obolelim od korone pruži maksimalnu zdravstvenu zaštitu i naveo da su država, resorno ministarstvo i Krizni štab uradili dosta u tom cilju, ali da je važno da građani pokažu odgovornost i poštuju mere.

– Kad je Krizni štab uvodio drastične mere poput vanrednog stanja i policijskog časa, imali smo veliku pobunu da je to kršenje demokratije i ljudskih prava, a kad se ponašamo blaže, opet smo na udaru kritika – rekao je Đerlek.

Nema više vremena

On je objasnio da nije važno samo donositi nove mere, već i dosledno sprovoditi postojeće i dodao da se treba usmeriti na pooštrenu kontrolu primene.

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je medicinski deo štaba predložio nove mere u sprečavanju daljeg širenja korona virusa. Kon je takođe upozorio da svi moraju da daju svoj doprinos da bi se usporilo dalje širenje korona virusa.

– Jedino što država još može da učini jeste da shvati da nema više vremena. Svaki pojedinac jedino što može da uradi jeste izbegne zaražavanje. A zdravstveni radnici moraju da izdrže. Moramo da usporimo virus – rekao je Kon.

Stroža kontrola

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se kontrola ugostiteljskih objekata nastavlja, kako bi se stalo na put nesavesnim ugostiteljima, koji su u manjini.

Do sada su kontrolu obavljali samo sanitarni inspektori, njih 140 u Srbiji, odnosno samo 12 u Beogradu. Izmenom zakona, podsetio je Vesić, sada će raditi između 400 i 500 inspektora. On je najavio i da se pojačava kontrola nošenja maski u javnom prevozu.

Zaražena i deca

U Srbiji su zbog zaraze korona virusom hospitalizovana 3.693 pacijenta, a na respiratoru su 163 osobe. Najgore je u Beogradu.

Krizni štab Opštine Inđija doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije. Uz ograničenje okupljanja i radnog vremena ugostiteljskih objekata, obavezna je redovna dezinfekcija ulaza i liftova.

Zabeležene su još dve žrtve korona virusa u Rasinskom okrugu, što su ukupno 63 smrtna slučaja od početka epidemije. Hospitalizovana su 72 pacijenta. Među učenicima je 40 zaraženih, kao i 12 nastavnika.

U bolnici u Šapcu se leči 91 pacijent sa srednje teškom kliničkom slikom, sedmoro je u respiratornoj jedinici, a sve je više zaražene dece. Pri tom je kod dvoje mališana dijagnostikovana upala pluća.

Regionalni centar u Novom Pazaru primio je dva pacijenta iz tog grada i jednog iz Raške.

U bolnici u Vranju od upale pluća izazvane korona virusom leči se 51 pacijent, a na kiseoniku ih je 28. Gradski štab saopštio je da je ostalo još 128 slobodnih postelja.

U Loznici ima više od 300 aktivno obolelih, a 65 osoba je na bolničkom lečenju. Za zaražene je otvoreno i odeljenje psihijatrije da bi se dobilo još 20 kreveta.

U Krupnju, Ljuboviji i Malom Zvorniku proglašena je vanredna situacija.

Moždani udar i infekcija

Sa rastom broja obolelih, smanjuje se broj slobodnih mesta u bolnicama. Sve je više zdravstvenih ustanova koje primaju zaražene. Prvi put je i deo bolnice “Sveti Sava” ušao u sistem borbe protiv korone.

Drugi sprat ove bolnice pretvoren je u crvenu zonu sa 30 pacijenata i još toliko slobodnih kreveta.

Direktorka bolnice Marijana Vukićević kaže da su prve noći u novom režimu primili 10 pacijenata, od toga troje s koronom.

– U crvenoj zoni bolnice planirano je da se zbrinjavaju samo pacijenti s moždanim udarom koji su ujedno i zaraženi korona virusom. Dakle, mi smo napravili dva paralelna sistema. Jedan za zaražene pacijente i drugi za ostale. Lečenje zaraženih s moždanim udarom se ne razlikuje – kaže dr Marijana Vukićević.

Ona ističe da zgrada bolnice arhitektonski nije baš zgodna za takvo odvajanje, ali da su uspeli da barijerama potpuno izoluju drugi sprat, tako da virus ne može da uđe u druge delove bolnice.

Pomažu novi doktori

Zaražene primaju i u Institutu za medicinu rada i Institutu za reumatologiju u Beogradu, kao i u banjama Selters i Koviljača.

Institut za reumatologiju ubrzano se puni. Dr Goran Radunović, direktor Instituta kaže da je zbrinuto 86 zaraženih pacijenata. Najmlađi ima 24, a najstariji 94 godine.

Prema njegovim rečima, jedan deo reumatoloških pacijenata sada je u toj ustanovi, a ostali treba da potraže pomoć na odeljenju reumatologije VMA i u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti širom Srbije.

– Priliv pacijenata veći je nego proletos, ali je osoblje sada spremnije i imamo novih pet doktora koji su u međuvremenu zaposleni. Ukoliko nam dođe pomoć sa strane, bićemo u mogućnosti da proširimo kapacitete za 10 do 20 odsto – rekao je Radunović i dodao da bolnica ima dovoljno lekova, opreme i konsultanata iz Klinike za infektivne bolesti.

Mislite na slabe i stare

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović kaže da se u narednoj sedmici u Srbiji može očekivati povećanje broja obolelih, ali da bi nakon toga mogao da se desi postepeni pad, što će zavisiti od ponašanja stanovništva.

– I dalje su najveći problem oni koji ignorišu apele lekara, odlaze na žurke, u noćne izlaske, svakako bez poštovanja mera gde se ne nose maske niti se drži fizička distanca – kaže Tiodorović.

On je istakao da najveći broj zaraženih svakako vuče Beograd i da su razlog su noćni klubovi, izlasci, druženja.

– To su glavna žarišta. Misli li iko na zdravstvene radnike, na svoje najmilije, ceh plaćaju stariji, ako mladom čoveku virus ne naudi, može to učiniti nekom starijem. Ne govorimo mi ovo zato što želimo nekoga da kritikujemo, sve razumemo i potrebu mladih ljudi, ali makar malo razmislite koliko možete naštetiti drugome ako ste virusonoša – objašnjava profesor Tiodorović.