Tanjug
Veća pretnja: Specijalci ROSU

Pripadnici Rosu i dalje su raspoređeni u blizini Jarinja i Brnjaka, gde traje blokada magistralnih puteva ka administrativnim prelazima, a oko 12 časova bila je smena pripadnika specijalne policije.

Njihovo povlačenje i ukidanje odluke o tablicama traže Srbi okupljeni na blokadama, koji već peti dan mirno protestuju. Za Prištinu rešenje ove situacije je oslobađanje magistralnih puteva, ali pošto su pozicije obe strane ukopane, za sada se ne vidi kakav bi ishod mogao da bude.

Na prelazima je uglavnom mirno, ali predsednik opštine Leposavić Zoran Todić kaže za RTS da je situacija malo napetija u odnosu na juče, jer se narod uznemirio nakon prebijanja trojice Srba kod Brnjaka.

– Postavlja se pitanje da li je bilo potrebno dovlačenje ovolikog broja pripadnika specijalnih policijskih jedinica zbog sprovođenja odluke o registarskim tablicama. To budi sumnju kakve su namere Prištine. To pokazuje nameru Prištine, ne samo da se ovde radi o tablicama, već može da se stekne zaključak da pokušavaju da stave sever pod svoju kontrolu. Da li je ovo okupacija ovog dela? Jer znamo da Priština unazad 20 godina nije imala kontrolu nad ovim delom – naveo je Todić.

Po njegovim rečima narod je odlucan da istraje u svojoj nameri, da ostvari svoje pravo na slobodu kretanja i pravo na život.

– Srpski narod zna dobro sa čime se suočavao u ovih 20 godina i istrajao je do današnjih dana. Verujem da ćemo da istrajemo i u ovom najnovijim okolnostima – rekao je Todić.

Dodao je da su predstavnici Srpske liste tu da pomognu svoj narod.

– Da ukažemo da ne smeju da dozvole da budu isprovocirani, jer očigledno da Priština želi provokaciju i reakciju od strane naših ljudi. Ljudi su ohrabreni stavovima naše države Republike Srbije. Svesni smo da država Srbija neće dozvoliti bilo kakvo nasilje nad golorukim narodom – istakao je Todić.

Upitan da li je bilo ko iz Prištine kontaktirao predstavnike Srpske liste i eventualno ponudio rešenje situacije, Todić je rekao da je jedini način da se prevaziđe sadašnja situacija da se stanje vrati na ono od pre 20. septembra.

– Da se pripadnici specijalnih policijskih jedinica povuku i narod bi se sigurno razišao. To bi stvorilo uslove da se sedne za pregovarački sto. Svi mi dobro znamo da je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine EU i da na taj način da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Prištinu da se iznađe kompromisno rešenje za dobrobit i Srba i Albanaca i svih u regionu.

On je podsetio da Srbija vodi politiku mira i stabilnosti u regionu.

1 COMMENT

  1. Oni imaju ROSU, a mi MIG 29 i Pancir.Izrael ti prvo gađa predsedničku palatu, pa vitalne delove, zbriše na granici vojsku i vrati se za 24 sata nazad sa rezultatom porazan po neprijatelja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here