Narodna banka Srbije nije tu da ostvaruje profit

0

Guvernerka Narodne banke Srbije: Jorgovanka Tabaković
 

"Niti je finansijski rezultat cilj poslovanja centralnih banaka, niti može biti mera uspeha centralne banke. Cilj monetarne politike, kao i poslovanja Narodne banke nije ostvarivanje profita niti se NBS u svom poslovanju rukovodi primarno nastojanjem da ostvari profit", ističe se se u saopštenju.

 

Gubitak od 44 milijarde dinara

Bivši guverner NBS Dejan Šoškić je za Blic od nedelje rekao da
gubitak NBS u 2013. nije posledica odlaganja reformi, već preterano restriktivne monetare politike usmerene na veštačko jačanje dinara. NBS je u 2013. zabeležila gubitak od oko 44 milijarde dinara.

Kako se navodi, to je svetski standard u centralnom bankarstvu centralne banke su zakonom ovlašćene da koriste instrumente monetarne politike kako bi postigle i očuvale cenovnu i finansijsku stabilnost, dok je finansijski rezultat posledica kretanja faktora van
njenog uticaja i njenog operativnog poslovanja koji odražava korišćene instrumente monetarne politike.

 

"Nema primera nigde u svetu da je profit definisan kao cilj centralne banke, niti da se njena uspešnost, odnosno neuspešnost, meri ostvarenim dobitkom ili gubitkom", ističe Narodna banka Srbije.

 

Finansijski rezultat centralne banke, dodaje se, posledica je brojnih faktora na koje centralna banka nema nikakvog uticaja, kao što je kretanje cena zlata, međuvalutnih odnosa, ali i cena hartija od vrednosti koje su deviznim rezervama.

 

Ta kretanja mogu kreirati značajne obračunske dobitke i gubike koji se samo knjigovodstveno iskazuju bez efektuiranja na gotovinske tokove, napominje NBS.

 

Navodi se da je operativni rezultat poslovanja centralne banke uslovljen makroekonomskim kretanjima u kojima se sprovodi monetarna politika, budući da makroekonomski uslovi utiču na stepen restriktivnosti/ekspanzivnosti monetarne politike i dominantno determinišu visinu referentne kamatne stope pojedinih centalnih banaka.

 

Gubitak koji NBS zabeleži, kako se ističe, pokriva se iz budžeta Republike Srbije samo u slučaju da on premašuje iznos posebnih rezervi (koje trenutno višestruko premašuju nivo propisan zakonom) i osnovnog kapitala NBS, što u 2013. godini nije slučaj, niti će to
biti u narednim godinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here