pixabay.com

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je povećao referentnu kamatnu stopu sa 1,5 odsto na dva odsto, saopštila je NBS.

Odlučeno je da se i stopa na depozitne olakšice i stopa na kreditne olakšice povećaju takođe za po 50 baznih poena, na nivoe od jedan odsto, odnosno tri odsto.

“Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu i dalje jači i postojaniji nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno pooštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije”, navela je NBS.

Restriktivna monetarna politika

U cilju uticaja na smanjenje inflacije u narednom periodu Izvršni odbor je drugi put uzastopno povećao referentnu kamatnu stopu NBS.

Time je nastavljeno povećanje restriktivnosti monetarne politike, započeto u oktobru prošle godine, postepenim povećanjem prosečne ponderisane stope na aukcijama repo prodaje hartija od vrednosti – koja je od oktobra do danas povećana za ukupno 110 baznih poena.

Ocena Izvršnog odbora je da dešavanja na međunarodnom tržištu prethodnih meseci karakteriše jačanje geopolitičkih tenzija i izbijanje konflikta u Ukrajini, koji su uticali na produbljivanje energetske krize na globalnom nivou, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i na produžavanje otežanog funkcionisanja međunarodnih lanaca snabdevanja.

Inflacija ide uzlaznom putanjom

Inflacija u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom i u martu je iznosila 9,1 odsto međugodišnje, vođena i dalje u najvećoj meri rastom cena hrane i energije, navela je NBS u saopštenju..

Dodaje se da je bazna inflacija (po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike najviše utiču, bila gotovo dvostruko niža od ukupne inflacije (4,8 odsto u martu), čemu je doprinela očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima.

Prema najnovijim projekcijama NBS, i dalje se očekuje da će inflacija u drugoj polovini ove godine imati opadajuću putanju, a da će se u granice cilja najverovatnije vratiti u drugoj polovini naredne godine, a zatim nastaviti da usporava do kraja perioda projekcije.

Smanjenje cena voća i povrća?

Izvršni odbor je procenio da će rast svetskih cena primarnih proizvoda, energenata, kao i viša uvozna inflacija još neko vreme doprinositi inflatornim pritiscima, ali se nadalje očekuje njihovo postepeno slabljenje.

Pored toga, dolazak nove poljoprivredne sezone trebalo bi da rezultira smanjenjem cena voća i povrća sa sadašnjih visokih nivoa. U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće, po proceni Izvršnog odbora, i efekti dosadašnjeg zaoštravanja monetarnih uslova, a u kratkom roku i efekti ekonomskih mera Vlade Srbije usmerenih na cene osnovnih životnih namirnica i energenata na domaćem tržištu.

U zavisnosti od geopolitičkih dešavanja i kretanja ključnih faktora inflacije i iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, NBS će procenjivati da li ima potrebe za dodatnim zaoštravanjem monetarnih uslova ili efekti prethodnog zaoštravanja obezbeđuju održiv povratak inflacije u granice cilja u horizontu projekcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here