pixabay.com

Poverenje građana Srbije u domaću valutu raste iz godine u godinu, a dinarska štednja, koja je isplativija od devizne, na kraju juna ove godine je tri puta veća nego u istom mesecu 2013, saopštila je Narodna banka Srbije.

– Trend rasta dinarske štednje naročito je ubrzan tokom poslednje dve godine, tako da je samo od početka 2018. godine dinarska štednja povećana za gotovo 40 odsto i nastavlja da raste, navela je centralna banka.

Rast poverenja gradjana u dinar obrazložen je postignutom makroekonomskom stabilnosti i sve boljim perspektivama za razvoj domaće ekonomije.

Kako je istakla NBS, u julu ove godine je dinarska štednja u bankama u Srbiji dostigla nove najviše nivoe i prvi put je premašila 70 milijardi dinara. Devizna štednja takođe beleži rast, iako nešto umereniji, sa 8,4 milijarde evra u junu 2013. godine na 10,4 milijarde evra u junu 2019.

U saopštenju se navodi da isplativosti dinarske štednje doprinose, pored niske i stabilne inflacija i relativno stabilnog kursa dinara prema evru, relativno više kamatne stope nego na štednju u evrima i povoljniji poreski tretman dinarske štednje (kamata po osnovu dinarske štednje se ne oporezuje, dok se po osnovu štednje u evrima, oporezuje po stopi od 15 odsto).

Štediša koji je ulog od 100.000 dinara štedeo u periodu od šest godina dobio je na ime kamate više od 24.000 dinara (oko 200 evra).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here