Youtube/Културно уметничко друштво „Димитрије Туцовић“
Foto: Ilustracija

Andrija Karaklajić, umetnički direktor Kulturno umetničkog društva (KUD) “Dimitrije Koturović” iz Rakovice, koje ove godine u novembru obeležava 55 godina od osnivanja, smatra da je kolo vrlo bitan faktor za Srbe jer nas, kako ističe, po njemu svi prepoznaju.

– Slobodno mogu da kažem da je kolo naš DNK jer gde i na kom kraju svetu da se pojavimo, kolo je ono što nas spaja i gde se prepoznajemo – kazao je on za “Vesti”.

Dodaje da se u kolu brišu sve granice i različitosti među ljudima i

zbog toga je veoma važno da se ta naša tradicija igre, ali i narodne nošnje sačuvaju od zaborava.

Prema njegovim rečima, to za sada najbolje rade kulturno-umetnička društva (KUD) u Srbiji, ali i ona u dijaspori.

– KUD-ovi su poslednji bastioni koji se trude da čuvaju nematerijalno kulturno nasleđe Srbije kao što su igre i pesma – naglašava naš sagovornik koji je u svetu folklora punih 30 godina, od kojih dve trećine ili 20 godina kao profesionalac u nacionalnom ansamblu Kolo.

Karaklajić dodaje da u Srbiji postoje udruženja i savezi KUD-ova, ali da ipak,

nažalost, oni nisu u dovoljnoj meri prepoznati kako bi im se pomoglo imajući u vidu njihov značaj.

– Pored toga što se u KUD-ovima neguje igra, tu je obavezno i pevanje, muzika, sakupljanje narodnih kostima i njihova rekonsrtrukcija, a vodi se računa i o običajima. Postoje pesničkei druge sekcije. Trudimo se da sačuvamo sve što možemo od zaborava i prezentujemo publici – kaže on.

Karaklajić ističe i da kulturno-umetnička društva u zemlji, ali i u dijaspori međusobno sarađuju, prave zajedničke koncerte i organizuju festivale što je veoma važno jer na taj način privlače i druge ljude da pogledaju te njihove nastupe koji se tiču scenske i tradicionalne igre.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji mnogo KUD-ova i mlađa deca su i danas vrlo zainteresovana za igru.

– Osim igre i pevanja, folklor je mladima interesantan i zbog druženja na probama, ali i zbog putovanja. To je jedna potpuno zdrava sredina gde imate isti broj momaka i devojaka, istih ili sličnih godina, interesovanja. Tu se briše da li je neko bogat ili siromašan, da li je završio fakultet ili neki zanat. Zato je to fantastična stvar, pogotovo kad svako od njih ode na svoju stranu, a kad se ponovo sretnu svi imaju tu jednu stvar koja ih veže – vreme provedeno zajedno u kulturno-umetničkim društvima – naglašava naš sagovornik.

Stara ljubav zaborava nema

Naš sagovornik dodaje da se kada se kaže igra folklor obično misli na mlade ljude i decu, ali da je u poslednje vreme vrlo rasprostranjen rekreativni folklor gde se ljudi srednjih godina, oni koji su nekada igrali ponovo vraćaju u salu, ali da ima i onih koji nikada nisu igrali.

– Oni imaju svoje koncerte i festivale i to je divna stvar – naglašava Karaklajić.

Karavan po Evropi

KUD “Dimitrije Koturović” iz Rakovice od 16. juna do 1. jula održaće koncerte u nekoliko evropskih gradova jer je deo Kulturnog karavana kojeg čine još nekoliko znamenitih umetnika Srbije. Koncerte na Danima Srbije i srpske kulture će imati u Sloveniji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Austriji, Italiji i Republici Srpskoj.

Sutra – Narodne igre simbol nacionalnog identiteta (4): Veza s maticom