Youtube/Lira Folklor
Foto: Ilustracija

Mateja Vićentijević, mladić od 21 godine više od jedne decenije igra folklor. Za naš list kaže da je čim je prvi put otišao na probu u KUD Lira odmah shvatio da će igra biti njegova profesija.

– Kada me je mama Dragana, sa mojih osam godina odvela u kulturno-umetničko društvo, kako bi počeo da se bavim nekom aktivnošću, odmah sam se zaljubio u igru – kaže za ovaj momak koji je završio srednju baletsku školu “Lujo Davičo” odsek narodna igra.

Naglašava da mu probe koje su do kasno trajale i na koje je išao prevozom uopšte nisu teško pale, jer je uz dobro društvo i atmosferu sve loše zaboravljao.

– Zahvaljujući folkloru obišao sam Srbiju uzduž i popreko, a imao sam prilike da obiđem i mnoge druge države. Najveći utisak mi je ostavio nastup na Svetskoj izložbi Ekspo u Dubaiju gde sam sa nacionalnim ansamblom Kolo nastupao na Dan državnosti Srbije – kaže Mateja koji je bio stipendista nacionalnog ansambla,a sad je angažovan u pozorištu. On je savetovao sve mlade, da probaju i krenu da igraju, nevezano da li će od toga sebi obezbeđivati egzistenciju, jer osim igre, druženja i putovanja, upoznaće svoju tradiciju i steći prijatelje za ceo život.