Youtube/Srbija Danas

Koncertima na otvorenom, uz trubače i vatromete, srpska Nova godina slavila se širom Srbije i Republike Srpske, od Subotice do Herceg Novog, od Novog Grada do Bora.

Beograđani su srpsku Novu godinu u veseloj i toploj atmosferi slavili u kafanama i kafićima uz trpezu, kao i u svojim domovima u krugu porodice i prijatelja.

Najbolji provod bio je u boemskoj Skadarliji. Tambure su se orile ulicom do zore iz kultnih kafana Tri šešira, Dva jelena, Ima dana…

Beograđani su Novu godinu po julijanskom kalendaru tradicionalno dočekali ispred Hrama Svetog Save, gde su tim povodom održani moleban i vatromet. Oni koji su se opredelili za doček srpske Nove godine na otvorenom, uživali su na platou ispred Hrama Svetog Save u okviru Božićnog seoceta. Prvo je narod zagrejao koncert grupe Bijelo dugme tribjut. Tačno u ponoć, upriličen je veliki vatromet kojim je prestonica zakoračila u novu, 2020. godinu, po julijanskom kalendaru. Okupljeni su vatromet snimali telefonima, a po hladnom vremenu grejali se kuvanim vinom.

Novosađani i njihovi gosti su pravoslavnu Novu godinu dočekali organizovano na čak 50 raznih lokacija, od Srpskog narodnog pozorišta, Sinagoge, Novosadskog pozorišta, Mađarskog kulturnog centra, hola železničke stanice, gimnazijskih sala… Nastupilo je više od 200 umetnika iz 10 zemalja.

Od opere do filharmonije

Najmlađe je zabavljao dečji hor Kolibri, a imali su priliku i da pogledaju operu za decu “U cara Trojana kozje uši”. Ana Stanić je uz simfonijski orkestar održala koncert u Pozorištu mladih, dok je na velikoj sceni SNP-a nastupila Irkutska oblasna filharmonija.

U našem najstarijem nacionalnom teatru muzicirao je i bend Elemental i Let tri, Dejan Petrović sa big bendom u Reformatorskoj crkvi, a Božo Vrećo i Kamerata Akademika u Sinagogi, dok je Kralj Čačka uveseljavao goste u Novosadskom pozorištu. Roker Dado Topić upriličio je sjajan koncert u Kulturnom centru “Petefi Šandor”.

Veselo je bilo i na glavnom kragujevačkom trgu kod Krsta, gde se okupilo nekoliko hiljada ljudi, kao i uz Alena Ademovića u Nišu, Natašu Bekvalac u Leskovcu, Amadeus bend u Prokuplju i Sašu Matića u Surdulici…

Malo vina, malo dima

Gusta magla i spoljna temperatura od minus dva stepena nisu pokvarili dobru atmosferu i raspoloženje na Gradskom trgu u Rumi, gde je nekoliko hiljada posetilaca uživalo je uz muziku Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane.

Malo vina, malo dima, zapevao je Jagodincima Aca Lukas. Preko 6.000 Jagodinaca, kojima nije smetala ni magla, ni minus, obradovala su se i vatrometu.

Za zagrevanje publike u Vrnjačkoj Banji pobrinuo se Stefan Živojinović, kao i članovi ovdašnjih ribolovačkih društava koji su na vrnjačkoj promenadi pripremali riblju čorbu, čaj i grejanu rakiju. A onda ih je sve koncertom raspametila Dragana Mirković.

Deca ukras Požarevca

Prvi put se Požarevac pridružio gradovima koji organizuju ulični doček srpske Nove godine. Muzički program održan je uz hor Odjek, ansambl Novi muzički talas i orkestar Gvardija. Oni su izvodili najpoznatija dela klasične, pop, rok i filmske muzike, uz neizostavni valcer, praćeni aplauzima publike svih generacija.

Ipak, najlepši su bili mališani iz vrtića koji su izveli su specijalni program pod nazivom Dečja srpska Nova godina, posle čega su podeljeni paketići.

Čestitka preko Drine

U Loznici organizovanog dočeka godinama nema, ali su tamošnji hramovi bili mesta velikog slavlja i skupa od nekoliko hiljada ljudi.

Vernici su posle molebana pevali i igrali uz muziciranje lokalnih orkestara, a onda su priređeni vatrometi, kao čestika za Srpsku novu godinu okolnim selima, ali i komšijama iz Republike Srpske, koji Loznicu preko Drine vide kao na dlanu.ž

Opet planuli badnjaci

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici pola sata pre ponoći nalagao je badnjake, a potom je u ponoć u Hramu služio moleban povodom početka pravoslavne Nove godine. Prisustvovale su hiljade ljudi, što je poslednjih nedelja uobičajeni prizor u Podgorici.

Isto je bilo širom Crne Gore. U Beranama se okupilo nekoliko hiljada ljudi, na Žabljaku je bilo nikad više naroda. Masa sveta u Herceg Novom pošla je u molebansku protestnu šetnju do crkve Sv. arhangela Mihaila. Tu je obavljeno nalaganje badnjaka, nastupili su crkveni horovi. Sa vernim narodom su i večeras bili čelnici hercegnovske opštine sa gradonačelnikom Stevanom Katićem. Na Toploj je besedio đakon Dragan Vidaković.