Youtube/NASA

Inženjeri iz NASA razvili su respirator posebno dizajniran da pomogne pacijentima koji se leče od koronavirusa.

Prototip, koji je u petak prikazan predsedniku SAD Donaldu Trampu, radi na način sličan tradicionalnom respiratoru, ali je fleksibilniji i lakši za održavanje, tako da se može efikasnije koristiti u terenskim bolnicama širom sveta.

Za razliku od tradicionalnih respiratora koji se mogu upotrebljavati nekoliko godina, ovaj uređaj traje samo tri do četiri meseca, što ga čini jeftinijim i lakšim za porizvodnju, kažu iz NASA.

Sistem VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally) kreiran je za samo 37 dana, saopštila je NASA, a prenosi Independant.

Uređaj je prošao medicinska ispitivanja i trebalo bi da u toku sledeće nedelje dobije odobrenje za upotrebu.

– Mi smo raketni naučnici i inženjeri, znamo kako da sletimo na Mesec i Mars, ali je izgradnja medicinskog uređaja za nas bila izazov sa kojim se ranije nismo suočili – rekao je Leon Alkalaj, tehnički saradnik u laboratoriji za mlazni pogon agencije u Kaliforniji.

Pošto se uređaj dobro pokazao na testovima, Kalifornijski tehnološki institut trenutno traži kompaniju koja će pokrenuti proizvodnju respiratora.

– Veoma smo zadovoljni rezultatima u laboratoriji za simulaciju. Naš prototip se dobro pokazao u velikom broju simuliranih slučajeva. Sigurni smo da će VITAL respirator biti bezbedan za pacijente obolele od virusa Covid-19 i u Sjedinjenim Državama i širom sveta – kaže dr Metju Levin koji je vodio testiranje u Medicinskoj školi u Njujorku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here