NASA šalje 3D štampač u svemir

0

3D štampač treba da omogući astronautima eventualno prave infrastrukturu na dalekim destinacijama (Foto: Ilustracija)
 

Štampač kompanije Mejd in spejs, nalazi se među preko dve tone tereta u kapsuli Spejseksa, koja je trebalo da bude lansirana, ali je zbog lošeg vremena na Floridi let otkazan za sutra.

 

NASA planira da astronauti 3D štampačem pored rezervnih delova za Međunarodnu svemirsku stanicu eventualno prave i infrastrukturu na dalekim destinacijama poput Marsa, rekao je tehnolog u NASA Džef Šihi.

 

I Svemirskom centur Kenedi, priozvođač štampača je pokazao više predmeta koji su napravljeni tom napravom. Prikazan je i model filtera za vazduh koji su osmislili astronauti "Apola 13" kako bi preživeli u toj misiji 1970. godine.

 

Tovar na Međunarodnu svemirsku stanicu nosi kapsula kompanije Spejseks koja je ove nedelje dobila ugovor i da za par godina prevozi astronaute na tu stanicu. Njena raketa "Falkon 9" sutra ujutro po srednjoevropskom vremenu treba da poleti.

 

U tovaru u razne zanimljive stvari – 20 miševa i rendgen za miševe, 30 voćnih mušica koje bi trebalo da se razmnožavaju u Zemljinoj orbiti, uzorci metala za privatno istraživanje koje ima za cilj pravljenje tvrđih palica za golf, kao i 30 miliona dolara vredne
instrumente za merenje vetrova nad okeanima i poboljšanje vremenske prognoze.

 

Mali 3D štampač predstavlja probnu verziju koja predmete treba da pravi od plastike od koje se prave i "lego" kockice tako što nanosi sloj po sloj materijala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here