pixabay.com
Ilustracija

NASA će poslati na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) toalet vredan 23 miliona dolara, posebno dizajniran za astronaute.

NASA-in “svemirski toalet” napravljen od titanijuma, težak je skoro 50 kilograma i visok 70 centimetara, odnosno dvostruko je manji od ruskih koji se trenutno nalaze na MSS-u. Toalet je dizajniran tako da se može ugraditi i u letelice “orion”, kojima bi astronauti trebalo da stignu na Mesec u bliskoj budućnosti, a potom, možda, i na Mars.

– Čišćenje nereda je velika stvar. Ne želimo da išta promaši ili pobegne – rekla je Melisa Mekinli iz svemirskog centra “Džonston”.

Dok su ranije verzije toaleta bile više orijentisane prema muškarcima, novi NASA model je nadograđen, pa je sedište nakošeno i povišeno kako bi bolje odgovaralo i ženama astronautima.

– Ponekad jednostavne stvari postanu vrlo teške – komentar je astronauta Majka Hopkinsa na dosadašnje toalete koji se koriste u svemiru.

Astronaut Šenon Voker kaže da je “zapamtila proceduru obavljanja fizioloških potreba u svemiru jer je ključno da se to uradi kako treba u uslovima bestežinskog stanja”.

Kako prenosi britanski “Idipendent”, astronauti na MSS-u trenutno koriste vakuumski sistem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here