EPA-EFE/PETER DASILVA
Foto: Arhiva

Nezvanični podaci NASA pokazuju da je Vojvodina u prethodnih nedelju dana bila područje sa najviše požara u Evropi.

Na mapi NASA koja se ažurira na svaka tri sata i koja pokazuje podatke koje prikuplja nekoliko satelita, područje Balkana se crveni od tačaka koje predstavljaju požare, a posebno se izdvaja Srbija, odnosno delovi Vojvodine.

Najviše požara identifikovano je u južnim delovima Banata i Bačke i zapadnom delu Srema, prenosi portal 021 i dodaje da kada se pogledaju podaci za proteklih 24 sata, kao i sedam dana za celu planetu, vidi se da se ovaj deo Balkana, odnosno Srbije, crveni kao Amazonija ili istočni delovi Afrike gde već mesecima bukte požari.

Navodi se i da, kada se detaljnije pogleda mapa, vidi se da sateliti NASA beleže da u brojnim delovima sveta gore šume i njive, ali da kod nas gore samo područja pod poljoprivrednim zemljištem.

Portal ističe kao posebnu zanimljivost što u zemljama u neposrednom okruženju kao što su Hrvatska i Mađarska, ali i u delovima Rumunije, skoro i da nema slučajeva spaljivanja njiva ili ih ima u daleko manjem obimu i podseća da se poslednjih dana i vozači žale da je nemoguće voziti po putevima u Vojvodini zbog dima usled spaljivanja njiva.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime