Tanjug
Srbija fokusirana na ekonomiju: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne bi mogla da prihvati non-pejper zbog stavke o priznanju Kosova, dok za sve ostalo navedeno u njemu nikada neće dobiti neki bolji papir.

– Srbija ne može i ne sme da prihvati priznanje Kosova, a ono drugo nikad nam neće ni ponuditi. Zato je to neko i stavio da nam nikada ne bi bilo ponuđeno – ocenio je na otvaranju radova na fruškogorskom koridoru.

Na najavu ministra odbrane Hrvatske da je Zagreb spreman da pomogne Prištini da transformiše bezbednosne snage u vojsku i da će povećati pet puta broj vojnika pri Kforu Vučić odgovara da je hrvatska vojska do pre pet godina bila dvostruko snažnija od srpske, ali da to više nije slučaj.

– Hrvatska ima veoma snažnu vojsku. Albanci na Kosovu nisu na tom nivou, ali imaju Bondstil i američku vojsku iza sebe. Neka oni rade svoj posao. Srbija je suverena zemlja i radiće svoje. S ponosom mogu da kažem da srpska vojska nije slabija ni od jedne vojske u okruženju, ne računajući rumunsku i mađarsku. Ubrzano jačamo. Svi drugi nisu snažniji od Srbije. Moramo da nastavimo sa temeljnim i ozbiljnim ulaganjima u vojsku, jer je to jedini garant mira i može preventivno da utiče na svakog ko bi pomislio da izvrši agresiju na Srbiju – istakao je Vučić.

Neki, kako je rekao, mogu da krše Rezoluciju 1244, ali on neće da izgovara teže reči, jer su Srbiji potrebni bolji odnosi sa Hrvatskom i drugima. Poručio je i da se ne treba sekirati, čak ni za te pretnje kako će u južnoj Mitrovici da prave velike baze, pa će ne znam šta da urade Srbima.

– Nije Srbija slaba ni blizu koliko je bila 1999. ili 2008. i 2009. Znaju to oni koji vole da se igraju vatrom. Verujte mi na reč, neće se igrati – tvrdi predsednik Srbije.

Sve je, kako je naveo, danas jasno ko je koliko snažan, a snažan je onaj ko ima najjaču ekonomiju, ko najbrže raste i ima budućnost.

– Trendovi su tu važni. Srbija ima odličnu budućnost i snaži svoju vojsku, ne da bi nekoga napadala ili da bi zauzimala tuđe teritorije, ili slala svoje vojnike bez poziva nečije vlade. Fokus Srbije usredsređen je na ekonomiju, na razvoj, napredak, puteve, bolnice, stadione, pozorišta, koncertne dvorane, a pre svega na fabrike i veći BDP. Kada to sve imate, imaćete i snažniju vojsku i onda će zemlja biti uspešnija u svakom pogledu i ne moramo da brinemo – rekao je predsednik Srbije.

On očekuje da Srbija u prvom kvartalu ima rast BDP-a između 1,2 do 1,4 odsto, po čemu će jedino Francuska u evrozoni biti ispred sa rastom od 1,5 odsto, ali uz mnogo nižu bazu od prošle godine u istom periodu.

– Mi danas verujemo da možemo da idemo ne samo na plus šest, već i plus sedam odsto u ovoj godini. Svaki procenat rasta znači i veće plate i penzije i da je Srbija bogatija i uspešnija – rekao je Vučić i izneo podatak da je građevinarstvo u prvom kvartalu u Srbiji skočilo čak 20,5 odsto i da taj sektor treba da bude glavna snaga tokom pandemije.

Odlična je, kaže, bila i industrijska proizvodnja i veruje da Srbija može da ima plus 11 odsto rasta BDP u drugom kvartalu.

Brži prevoz putnika

Vučić je istakao da će Fruškogorski koridor olakšati transport kamiona u tom delu, kao i brži prevoz putnika, što znači lakši, lepši, bolji i udobniji život za građane.

– Ovime, kako je Miloš Crnjanski rekao, strmoglavo grabimo u budućnost. Radimo velike stvari za zemlju. Koridorom će biti spojena Južna Bačka sa srcem Sremskog okruga i Mačvom. Bićete na koridoru koji vodi od Rumunije, ka Hrvatskoj, RS i BiH – rekao je Vučić.

Inače, radove na Fruškogorskom koridoru izvodi kompanija CRBC. Iako je rok mart 2025. godine, Vučić je kazao da je dogovoreno da to bude mart 2024.

Kreće proizvodnja PCR testova

Predsednik Srbije najavio je izgradnju pogona za sekvencioniranje genoma pri Institutu za molekularnu biologiju, kao i fabrike za PCR testove.

– O izgradnji pogona obavestili smo Pekinški genomski institut i verujem da ćemo do kraja godine postizati značajne rezultate – kazao je Vučić i dodao da će fabrikom za PCR testove Srbija rešiti problem testiranja.

Bez vakcinacije nema napretka

Predsednik je ponovo apelovao na građane da se vakcinišu, da bi sačuvali zdravlje i omogućili napredak ekonomije.

– Imamo vakcine, idite vakcinišite se da bi mogli da preživimo, radimo i napredujemo. Ako se ne vakcinišemo, imaćemo novo zaključavanje i nećemo moći da radimo – rekao je Vučić i poručio da će biti srećan kada se dođe do tri miliona vakcinisanih.