Naši organi su mlađi od nas

0

 

Jetra – starost pet godina

Jetra ima izvanrednu sposobnost regenerisanja i zahvaljujući velikom prilivu krvi se neprestano obnavlja. Ćelije jetre imaju životni vek od oko 150 dana. Čak i alkoholičari imaju priliku za obnovu jetre kada se odreknu alkohola, ali to, nažalost, nije slučaj kod težih oblika alkoholizma.

 

Nokti – starost šest do 10 meseci

Nokti su sastavljeni od ćelija bogatih keratinom, a svakog meseca porastu po četiri milimetra. Međutim, za rast celog nokta potrebno je između šest i deset meseci, u zavisnosti od toga da li je reč o noktima na rukama ili na nogama. Na rukama nokti brže rastu jer su bolje snabdeveni krvlju, imaju bolju cirkulaciju. Mlađim ljudima nokti rastu brže, ali to ne mora biti slučaj kod bolesnih ljudi.

 

Srce – starost 20 godina

Donedavno se smatralo da srce nema sposobnost samoobnavljanja, ali su novija istraživanja pokazala da se i srce stalno obnavlja i pomlađuje. Naučnici tvrde da se srce obnavlja najmanje tri ili četiri puta tokom života.

 

 

Pluća – starost dve do tri nedelje

Ćelije pluća se stlno obnavljaju, ali se to dešava na različitim nivoima. Delu ćelija je za obnovu potreban kiseonik i gasovi, pa ime je za to potrebno oko godinu dana. Deo ćelija na površini obnavlja se svake dve do tri nedelje i to je način na koji se pluća štite. Nažalost, plućne bolesti zaustavljaju ovu prirodnu funkciju pluća, stoga zdravlje ovoga organa treba brižno čuvati.

 

Koža – starost dve do četiri nedelje

Ćelije epiderma koje su smeštene na samoj površini kože obnavljaju se svake dve do četiri nedelje. Sposobnost brze regeneracije nije iznenađenje s obzirom da je reč o organu koji ima funkciju zaštite organizma, a koji je stalno izložen zagađenju i povredama. Ipak, uprkos brzoj obnovi kože, tokom godina nastaju bore zbog toga što starenjem nestaju kolagen i elastičnost.

 

Kosti – starost 10 godina
 

Kostur ljudskog tela se stalno obnavlja, a za kompletnu obnovu mu je potrebno oko deset godina. Stare ćelije zamjenjuju se novima koje omogućavaju zdrav rast kostiju. Ta promena se stalno događa sve do srednje dobi, kada se usporava, usled čega kosti postaju tanje i sklonije su osteoporozi. Uprkos borama, obnova kože meri se u nedeljama.

 

Kosa – starost tri do šest godina

Kosa svakog meseca poraste oko oko centimetar, a u celosti se zameni svakih šest godina kod žena, a svake tri godine kod muškaraca. Obrve i trepavice obnavljaju se svakih šest do osam nedelja. Međutim, to nije slučaj kod ljudi koji čupaju obrve jer oni tako poremete prirodni ciklus.

 

Crvena krvna zrnca – starost četiri mjeseca
 

To su veoma važne "transportne" ćelije koje prenose kiseonik svakom tkivu u organizmu. Menjaju  se svaka četiri meseca, posle čega jetra odbaci zaostalo gvožđe koje je potrebno za zdravlje crvenih krvnih zrnaca. Pošto se mnogo crvenih krvnih zrnaca može izgubiti usled povreda ili tokom menstruacije, telo ih konstantno proizvodi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here