Tanjug
Čedomir Jovanović

Beogradska policija po nalogu Trećeg osnovnog tužilaštva proverava šta se događalo ovog vikenda ispred jednog privatnog fizikalnog centra u glavnom gradu gde je, kako mediji tvrde, lider LDP Čedomir Jovanović napao vlasnika te klinike, a zatim i njegovog advokata. Kako mediji prenose, Čedomir Jovanović se odmah pozvao na poslanički imunitet zbog čega policija nije mogla da ga privede.

Jovanović je, kako se navodi, u subotu na Novom Beogradu teniskim reketom napao vlasnika Klinike za fizikalnu terapiju Fizio centar Žarka Ivkovića posle čega je ovaj završio u Urgentnom centru. Prema tvrdnjama Ivkovićevog advokata Dejana Dubajića, Jovanović je u ponedeljak napao i njega i polomio mu naočare ispred centra. Da apsurd bude kompletan, mediji su otkrili da je upravo Jovanovićeva supruga direktorka ovog fizikalnog centra.

Kako god da se ovaj slučaj završi, Jovanović se upisao na neslavnu listu narodnih poslanika i političara koji svoje stavove ne brane samo ideologijom već i pesnicama. Samo od početka ove godine najmanje još dvojica narodnih poslanika je dovođeno u vezu s nasiljem. Naime, pre desetak dana Više javno tužilaštvo u Beogradu saslušalo je bivšeg člana Dveri i narodnog poslanika Srđana Noga zbog sumnje da je “vršio nasilje i učestvovao u neredima” koji su na nedavnim protestima u Beogradu rezultirali upadom u Skupštinu Srbije i sukobom s policijom što je za posledicu imalo stotine povređenih policijaca i demonstranata.

Skupštinski protokol

Ni Nogove nekadašnje stranačke kolege predvođene Boškom Obradovićem nisu prošle bolje. Oni su saslušani u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu kao osumnjičeni za nasilničko ponašanje 8. maja ispred te iste skupštine kada je povređen narodni poslanik Marijan Rističević. Obradović je prethodno učestvovao i u nasilnom upadu u RTS, gušanju s poslanicima SNS u skupštinskoj sali, ali i gađanju mišem kompjutera Aleksandra Martinovića (SNS) tokom sednice Administrativnog odbora 2017. godine.

Zaštićeni huligani

Analitičar Branko Radun ocenjuje za “Vesti” da političari veoma često vole da se ponašaju kao huligani.

– Ta njihova bahatost nema puno veze s činjenicom što su narodni poslanici, već što su bahati kao ljudi. Prisetimo se da su Nenad Čanak i Vojislav Šešelj imali slične afere prebijanja ljudi. Nažalost, kod nas se političari često ponašaju kao huligani zato što imaju osećaj da su zaštićeni, da su iznad zakona. Ta praksa bi morala već jednom da se prekine, a slučaj Čedomira Jovanovića može biti odličan ispit za pravosuđe, ali i za celokupnu javnost da ovakvo ponašanje osudi – ističe Radun.

Prekršen karantin?

Portparol Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu Maja Delić izjavila je da će se o mogućoj krivičnoj prijavi odlučivati tek kada policija obavi sve naložene provere uključujući i pitanje da li je Jovanović prekršio meru obaveznog kućnog karantina, budući da je nedavno izašao iz bolnice gde je bio na lečenju od korona virusa.

Čedomir Jovanović potvrdio je da je u obavezi da bude u samoizolaciji po izlasku s Infektivne klinike i da to poštuje, ali da je do centra došao na terapiju zbog povrede ramena.

– Mnogo više mislim o obavezama nego o ličnom pravu. Samo sam na jednom planu od krvi i mesa, zbog dece i žene. Ne pitajte šta se desilo, ništa nije bilo razumno. Ja sam pozvao policiju. Ipak je Srbija dovoljno zemlja da svako radi svoj posao. Žao mi je što ste čekali, bilo mi je loše – rekao je Jovanović.

Izopštiti ih iz javnog života

U javnosti se ranije pojavljivala inicijativa da se poslanici, ali i budući ministri podvrgavaju medicinskom pregledu. Međutim, Branko Radun kaže da bi se psihološko ocenjivanje političara lako dalo oceniti kao pokušaj ograničavanja ustavnih sloboda.

– Umesto toga dovoljno je da se, nalik na mnoge zemlje zapada, dođe do javnog konsenzusa kojim bi se takav nasilnik izopštio iz javnog života. To ne bi bila neka formalna zabrana rada već neformalno ukidanje “licence” – ističe Radun.

Advokat Toma Fila: Zakon štiti poslanika

Prema rečima proslavljenog srpskog advokata Tome File, Jovanović je imao pravo da se pozove na imunitet, a policija obavezu da ga pusti.

– Za sva krivična dela za koja je predviđena kazna manja od pet godina, poslanik ima mogućnost da se pozove na poslanički imunitet i policija to mora da prihvati. Jovanović je pravno gledano i dalje narodni poslanik, a tu privilegiju će izgubiti čim se formira nov saziv parlamenta – kaže Fila.

Da bi se nekom poslaniku oduzeo imunitet potrebno je da se pokrene postupak pred nadležnim skupštinskim odborom. Poslovnik Skupštine predviđa da nadležna institucija podnosi zahtev o imunitetu predsedniku parlamenta, koji ga zatim prosleđuje Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Ovo radno telo izveštaj s predlogom odluke šalje na plenum, a poslanici se na sednici izjašnjavaju o njoj.

Radikali šampioni nasilja

Nasilnici u srpskoj politici, ali i poslaničkim klupama u Srbiji nisu retkost, a Vojislav Šešelj i njegovi radikali su bez sumnje šampioni ovakvih incidenata.

– Šešelj je potezao pištolj na studente i taksiste (1992), učestvovao u prebijanju advokata Nikole Barovića (1997), a nisu zaostajali i njegovi poslanici. Tako je savezni poslanik Branislav Vakić 1993. u holu Skupštine nokautirao poslanika SPO Mihajla Markovića.

– Krajem 2002. godine, na Administrativnom odboru Skupštine Srbije izbio je incident tako što je tadašnji član DHSS Aleksandar Stefanović povukao za uvo, pa udario ćušku Rajku Baraliću, poslaniku SPS-a.

– Septembra 2009. poslanik SRS-a Srboljub Živanović udario je ispred lifta u Skupštini Srbije Igora Bečića, poslanika SNS-a, a Gordana Pop Lazić je te iste godine svojom cipelom gađala predsedavajućeg Narodne Skupštine.

– Lider Nove Srbije Velimir Ilić je 2012. godine isprovociran pitanjima nogom izbio fasciklu iz ruku novinara u studiju TV Apolo.

– Predsednik LSV Nenad Čanak koji važi za velikog pacifistu takođe zna da zavrne rukave. Tako je 2012. pretukao jednog od gostiju kafane u Novom Sadu, a zapamćemo je i razbijanje table RTV (2001) i uništavanjem diktafona novinarki “Dnevnika” 2008.

Tuča zbog “dugova”

Prema pisanju beogradske štampe do incidenta je došlo zbog nerašćišćenih računa između firme Fizio and foot koju kontoliše Jelena Jovanović i Fizio centra čiji je vlasnik Žarko Ivković.

Nekadašnji partneri su se u međuvremenu razišli, ali nisu sravnili račune.

Otuda je navodno Jovanovićev vozač trebalo u subotu da zameni brave na ulaznim vratima ove klinike, a nakon što je vlasnik to zabranio, Jovanović je izleteo iz džipa i izudarao ga teniskim reketom.

Policija je konstatovala da je neko tokom vikenda pokušao da obije ulazna vrata Klinike, da bi se u ponedeljak svi akteri opet okupili ispred nje. Tada je i došlo do sukoba Jovanovića sa Ivkovićevim advokatom Dejanom Dubajićem.

I dok ovaj advokat tvrdi da je firma Jelene Jovanović u blokadi, te da nema dozvolu obavljanja ove delatnosti, dotle supruga lidera LDP-a navodi da je njena firma “isključivi zakupac prostora”, odnosno da je Fizio centar bio u podzakupu, ali da je ugovor raskinut zbog neplaćanja obaveza.

– Oni su zloupotrebili to što sam bila u samoizolaciji, promenili brave i bespravno ušli u naš prostor – rekla je Jelena Jovanović.